Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Prezident: Podľa mňa bola pracovná cesta v Keni nesmierne dôležitá

Prezident Andrej Kiska pokračoval druhý deň svojho oficiálneho programu v Nairobi návštevou viacerých projektov, do ktorých je zapojená slovenská rozvojová pomoc. Navštívil kliniku Mary Immaculate, vzdelávacie a rehabilitačné centrum Songa Mbele na okraji slumu Mukuru a základnú školu, ktorá funguje s podporou slovenskej Vysokej školy zdravotníctva sv. Alžbety. Foto: TASR/Kancelária prezidenta SR

Podľa neho by si Slovensko mohlo zobrať príklad od Kene v tom, že vláda investuje peniaze do všeobecne prospešných projektov.

Nairobi 15. februára (TASR) – Slovenský prezident Andrej Kiska považuje svoju prvú oficiálnu návštevu v Keni za veľmi dôležitú. "Pre naše vzťahy s Keňou ako najväčším príjemcom našej pomoci je podľa mňa táto cesta nesmierne dôležitá. Utvrdili sme sa v tom, že projekty majú skutočne zmysel. A to sú projekty, kde pomáha nielen vláda, ale kde pomáha i tretí sektor a kde napríklad v adopciách na diaľku pomáhajú priamo občania Slovenska," povedal dnes Kiska.

"Verím, že aj moja prítomnosť a účasť na týchto projektoch pomôže ešte viac povzbudiť záujem ako vlády, tak aj neziskových organizácií a jednotlivých občanov v tom, aby sme na túto časť sveta mysleli, že to stojí za to pomáhať, že tie výsledky vidieť a sú úžasné," uviedol prezident SR.

Podľa neho by si Slovensko mohlo zobrať príklad od Kene v tom, že vláda investuje peniaze do všeobecne prospešných projektov. "Vzniká tu potreba a vytvárajú sa peniaze a zdroje, ktoré môžu potom využiť ich mladí ľudia v start-upoch. Táto požiadavka, tento tlak vlády tu je, peniaze na to sú a potom je to už skutočne na tých mladých ľuďoch, či uchopia túto príležitosť a či dokážu založiť úspešnú firmu, aby pomohla krajine, ako je táto," dodal prezident Kiska.

Príjemne ho prekvapilo aj to, že angličtina sa v Keni stala oficiálnym jazykom. To, že angličtina je povinným jazykom, dáva podľa neho mladým možnosť uchytiť sa vo svete. "Ak sa podchytia mladí ľudia, ak sa investuje do vzdelania, ak majú jazykové vybavenie, tak je tam potom táto možnosť prepájania sa skutočne na technologicky najvyspelejšie krajiny sveta," uzavrel Andrej Kiska.

A. Kiska navštívil v Keni firmu, ktorá ako prvá produkovala fair trade oriešky



Prezident SR Andrej Kiska navštívil dnes rozvojový projekt Slovenska na spracovanie makadamových orieškov.

"So slovenskou pomocou a s pomocou slovenskej vlády je vybudovaný závod, ktorý začínal s niekoľkými desiatkami zamestnancov. Teraz má tých zamestnancov skoro 1000," povedal dnes Kiska v Nairobi.

Spracovanie makadamových orieškov má niekoľko etáp. Od farmárov sa dovážajú desaťtonové nákladné autá. Najprv ich umývajú od prachu a následne sa sušia štyri až päť dní. Musia dávať veľký pozor na to, aby sa nesušili príliš rýchlo, pretože by sa sfarbili. Fáza sušenia je veľmi dôležitá, keďže oriešok sa zmenší, a tým sa pri rozbíjaní menej poruší.



"Cena celých orechov je o 20-30 percent vyššia ako poškodených alebo rozbitých," uviedol spolumajiteľ továrne na spracovanie orieškov Attila Molnár.

Potom orechy podľa jeho slov nasypú do stroja, ktorý ich rozbíja. Predtým ich však roztriedia podľa rôznych veľkostí. Celkovo sú štyri – od najmenších až po najkvalitnejšie a najväčšie, tzv. prémium. Následne oriešky oddelia od obalov podľa tried a špecifikácie pre odberateľov.

"V továrni pracuje takmer 80 stálych zamestnancov, 900 sezónnych, a spolupracujeme s 30.000 farmármi," spresnil Molnár. Mesačne podľa neho továreň vyprodukuje 30 ton orieškov, ročne približne 360 ton.

"Plánujeme však produkovať ešte viac, keďže objednávok máme dvakrát viac. Problém je však v kapacite a kvalite. Sme však prvou firmou na svete, ktorá produkovala fair trade makadamové oriešky," konštatoval. Ich najväčšími odberateľmi sú Švajčiari a Holanďania. Exportujú ich však i do USA či Ázie.

"Finančná pomoc zo Slovenska ide na farmárov," uviedol, pričom dodal, že najhoršou konkurenciou sú pre nich čínski pašeráci. Okrem makadamových orieškov produkujú i kešu oriešky a makadamový olej, ktorý sa využíva najmä v kozmetike.

Prezident Kiska následne navštívil technologické centrum iHUB, v rámci ktorého sa odprezentoval i slovenský start-up "Sote Hub" s projektom o doprave.

Vo štvrtok 16. februára ukončí prezident svoju prvú oficiálnu návštevu Kene.