Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Andrej Kiska podpísal novelu školského zákona

Slovenský prezident Andrej Kiska, archívna snímka. Foto: TASR/AP

S účinnosťou zákona o ochrane osobných údajov a nariadenia Európskeho parlamentu a Rady EÚ sa upravila aj problematika spracúvania osobných údajov.

Bratislava 12. decembra (TASR) – Napĺňanie kompetencií Štátnej školskej inšpekcie (ŠŠI) sa od januára 2019 posilní. Vyplýva to z novely zákona o štátnej správe v školstve a školskej samospráve, ktorú 4. decembra podpísal prezident SR Andrej Kiska. TASR o tom informoval v stredu Martin Lipták z tlačového oddelenia Kancelárie prezidenta SR.

Poslanci Národnej rady (NR) SR Ľubomír Petrák, Martin Glváč, Dušan Jarjabek, Pavol Goga (všetci Smer-SD) a Péter Vörös (Most-Híd), ktorí zmeny v zákone predložili, konštatujú, že v praxi boli pri výkone inšpekčnej činnosti identifikované viaceré problémy súvisiace s tým, že kontrolované subjekty nevytvárali podmienky na výkon kontroly. Zámerom novely je podľa nich "zvýšiť právnu istotu kontrolovaných subjektov nastavením jednoznačných pravidiel na úpravu výstupných materiálov, teda správ o výsledkoch školskej inšpekcie".

Predkladatelia tvrdia, že narastá frekvencia situácií, keď kontrolované subjekty nevytvárajú podmienky na výkon kontroly buď tým, že odmietnu predložiť požadovanú dokumentáciu, alebo tým, že zamedzia vstup školských inšpektorov do kontrolovaného subjektu. "Ukazuje sa, že v prípadoch, keď si školy a školské zariadenia uvedomujú, že výsledky kontroly by vzhľadom na existujúci stav mohli viesť k podaniu návrhu na vyradenie subjektu zo siete, je menej rizikové zniesť uloženie pokuty. Pokuta v maximálnej výške 331,50 eura sa ukladá v správnom konaní, čo znamená, že celý proces sa značne predlžuje," uviedli.

S účinnosťou zákona o ochrane osobných údajov a nariadenia Európskeho parlamentu a Rady EÚ sa upravila aj problematika spracúvania osobných údajov. Táto zmena sa dotkla aj ŠŠI, ktorá osobné údaje spracúva na základe vykonaných školských inšpekcií. "Je v záujme školskej inšpekcie, ako aj dotknutých osôb, aby vedeli, za akých okolností a aké osobné údaje bude školská inšpekcia spracúvať," uvádza sa v návrhu novely zákona.

S novelou prešiel aj pozmeňujúci návrh Ľubomíra Petráka, podľa ktorého obec bude musieť pri zriadení škôl brať do úvahy záujem svojich obyvateľov s trvalým pobytom o vzdelávanie v štátnom jazyku a v jazyku národnostných menšín na území obce. Obec, ktorá nezriadi základnú školu, bude sa môcť dohodnúť so susednými obcami na spoločnom školskom obvode základnej školy.