Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

A. KISKA podpísal ratifikačnú listinu ku Kigalskému dodatku

Prezidenta SR Andrej Kiska. Foto: FOTO TASR/Michal Svítok

Podľa predkladacej správy Národnej rady SR bol Kigalský dodatok prijatý v októbri 2016 na 28. stretnutí zmluvných strán tzv. Montrealského protokolu.

Bratislava 18. októbra (TASR) - Prezident SR Andrej Kiska dnes podpísal ratifikačnú listinu k dokumentu Kigalský dodatok k Montrealskému protokolu o látkach, ktoré poškodzujú ozónovú vrstvu. TASR o tom informoval Martin Lipták z tlačového oddelenia Kancelárie prezidenta Slovenskej republiky.

Podľa predkladacej správy Národnej rady SR bol Kigalský dodatok prijatý v októbri 2016 na 28. stretnutí zmluvných strán tzv. Montrealského protokolu. Jeho nosnou témou bolo vyjednávanie o fluórovaných uhľovodíkoch.

Dodatkom sa dopĺňajú regulačné opatrenia Montrealského protokolu o postupné znižovanie spotreby a výroby fluórovaných uhľovodíkov. "Nepatria k látkam, ktoré poškodzujú ozónovú vrstvu, sú to však skleníkové plyny s významným potenciálom globálneho otepľovania a ich výroba a spotreba ako náhrad za látky poškodzujúce ozónovú vrstvu v posledných rokoch významne rastie. Z tohto dôvodu došlo k všeobecnej zhode zahrnúť fluórované uhľovodíky pod režim Montrealského protokolu prijatím dodatku, ktorý postupne obmedzí ich výrobu a spotrebu," uvádza v predkladacej správe.

Slovenská republika je od 28. mája 1993 právnym nástupcom Viedenského dohovoru o ochrane ozónovej vrstvy, ako aj Montrealského protokolu. Je tiež zmluvnou stranou všetkých dodatkov prijatých k Montrealskému protokolu.

Národná rada SR odsúhlasila Kigalský dodatok 12. septembra tohto roka.