Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Prezident Kiska podpísal zákon o športe, jeho financovanie sa zmení

Na archívnej snímke prezident Andrej Kiska Foto: TASR/Michal Svítok

Zákon má sprehľadniť financovanie športu. Čo najviac peňazí sa má do športu prerozdeľovať automaticky, podľa vzorca.

Bratislava 15. decembra (TASR) - Financovanie športu sa zmení. Prezident SR Andrej Kiska podpísal nový zákon o športe, ktorý má priniesť doň viac peňazí. A to nielen nárazovo, ale aj dlhodobo a systémovo. Právna norma garantuje minimálnu čiastku na šport.

Predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini (Smer-SD) presadil, aby v kapitole ministerstva školstva bola automaticky rozpočtovaná suma minimálne na úrovni predchádzajúceho roka a aby sa odmeny pre dobrovoľníkov v športe do výšky 500 eur nezdaňovali. Má to byť náhrada za stratu času.

Zákon má sprehľadniť financovanie športu. Čo najviac peňazí sa má do športu prerozdeľovať automaticky, podľa vzorca. Má definovať kritériá ako napríklad masovú (členskú) základňu, športové úspechy, popularitu daného športu a ďalšie faktory.

Transparentnosť má zabezpečiť aj nový informačný systém, v ktorom bude povinnosť zaregistrovať sa. Zverejní údaje o športových organizáciách, športovcoch aj športových odborníkoch. Zverejnené majú byť aj zmluvy týkajúce sa narábania s verejnými zdrojmi či sponzorské dary. Ten, kto bude žiadať podporu z verejných zdrojov, bude musieť mať status "spôsobilý".

Nové pravidlá dostane aj manažovanie slovenského športu. Športovci a kluby sa budú po novom podieľať na riadení a kontrole ich zväzov. Vzniknúť má aj nová funkcia, ktorou bude hlavný kontrolór športu. Funkciu by mala obsadiť športová organizácia, ktorá dostáva peniaze od štátu a jej príjem zo štátneho rozpočtu za dve po sebe nasledujúce účtovné obdobia presiahne 50.000 eur ročne.

Zákon hovorí aj o sponzoringu. Sponzorské sa bude môcť používať len na úhradu nákladov súvisiacich so športovou činnosťou sponzorovaného. Sponzor bude musieť dávať čestné vyhlásenie o tom, že má voči daňovému úradu, sociálnej poisťovni a zdravotným poisťovniam vyrovnané všetky splatné záväzky. Nesmie byť napríklad ani v konkurze alebo v reštrukturalizácii.