Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Prezident podporil projekt, ktorý chce bojovať s obezitou školákov

Z vyhlásenia prezidenta SR Andreja Kisku k aktuálnym otázkam v súdnictve 23. júla 2015 v Prezidentskom paláci v Bratislave. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Andrej Kiska dnes navštívil aj "hodinu telocviku trochu inak", ktorá má ukázať, že cvičenie na hodinách telocviku, ako aj mimo nich má svoj význam.


Zlaté Klasy 3. novembra (TASR) – Pilotný projekt SPORTTUBE ZDRAVÁ ŠKOLA má za cieľ podporiť zdravý životný štýl žiakov a takto bojovať proti epidémii obezity v populácii mladých ľudí. Povedala pre TASR riaditeľka projektu Lucia Polakovičová počas praktickej ukážky zdravého stravovania v školskej jedálni Základnej školy (ZŠ) s vyučovacím jazykom maďarským v Zlatých Klasoch. „Zameriavame sa na oblasť zdravého stravovania a dostatok pohybu a propagovanie týchto činností formou prednášok, súťaží a prezentácie princípov zdravej výživy,“ zdôraznila.

Podujatie navštívil aj prezident SR Andrej Kiska, ktorého privítala žiačka štvrtého ročníka Vivien Visnaiová. „Dovoľte mi, aby som vás srdečne privítala v našej škole, v mene všetkých pedagógov, zamestnancov a spolužiakov. Je nám veľkou cťou a potešením, že našu školu navštívil prezident SR. Projekt Zdravá škola, nad ktorou ste prebrali záštitu, sa úspešne realizuje na našej škole. Chceli by sme sa poďakovať za dnešnú návštevu a prejavený záujem,“ povedala Visnaiová.

Prezident navštívil aj "hodinu telocviku trochu inak", ktorá má ukázať, že cvičenie na hodinách telocviku, ako aj mimo nich má svoj význam, a ochutnal v jedálni dnešné menu. „V škole okrem vzdelávania sa môžu deti naučiť mnoho iných dobrých vecí, ktoré niekedy, žiaľ, v rodine chýbajú. To je napríklad aj vzťah k zdravej, dobrej stave a pohybu. Vieme, že obezita, nezdravý spôsob života detí je dnes problémom našej spoločnosti,“ konštatoval Kiska s tým, že percentá detí, ktoré mali pred desiatimi, dvadsiatimi rokmi obezitu a málo sa hýbali, boli nižšie ako dnes.

„Som veľmi rád, že je tu projekt, zatiaľ pilotný, ktorý sa venuje obom stránkam. Vieme, že pre malé deti zdravú stravu nie je jednoduché navariť tak, aby bola aj zdravá, ale aj chutná. Špičkový kuchár to však dokáže, bolo to skutočne výborné,“ podčiarkol Kiska.

Projekt je financovaný prostredníctvom projektu OPEN organizácie EPODE International Network, ktorá pracuje pod hlavičkou Európskej komisie, a sponzormi so súkromného i verejného sektora SR.