Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Slovensko

PREZIDENT: Keď budem mať záujem, tak do NR SR prídem

Foto: TASR/Martin Baumann

Opozícia dnes podpísala návrh na podanie obžaloby prezidenta SR za úmyselné porušenie Ústavy SR.

Bratislava 16. januára (TASR) – Ústava Slovenskej republiky hovorí, že ak má prezident záujem prísť do Národnej rady SR (NR SR), tak môže. Poslanci ho tam predvolať nemôžu. Týmito slovami dnes prezident Ivan Gašparovič reagoval na fakt, že nešiel na dnešnú mimoriadnu schôdzu do parlamentu, na ktorej sa malo hovoriť o nevymenovaní zvoleného kandidáta na generálneho prokurátora Jozefa Čentéša.

"Keď budem mať záujem, tak prídem," doplnil Gašparovič na dnešnom krátkom brífingu v Bratislave po rokovaní s predstaviteľmi zamestnávateľských zväzov. Podľa prezidentovho hovorcu Mareka Trubača hlava štátu hovorila minulý týždeň s predsedom parlamentu Pavlom Paškom (Smer-SD) o možnosti vystúpiť na riadnej schôdzi NR SR. "Termín zatiaľ neurčili," podotkol Trubač.

Poslanci totiž prezidenta podľa jeho slov nemôžu predvolať do parlamentu ako člena vlády. "Prezident bol volený v priamej voľbe a nie je zodpovedný parlamentu," vysvetlil hovorca. Predstavitelia opozície zároveň podľa Trubača nemajú žiadny právny základ, na ktorom by postavili obžalobu prezidenta za to, že nevymenoval Čentéša za generálneho prokurátora. "Prezident konal v zmysle Ústavy," dodal. Hlava štátu podľa neho môže aj nevymenovať kandidáta na generálneho prokurátora, a to z dôvodov, ktoré prezident opísal na deviatich stranách.

Opozícia dnes podpísala návrh na podanie obžaloby prezidenta SR za úmyselné porušenie Ústavy SR. Prezident sa ho mal dopustiť nevymenovaním Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora. Do Národnej rady SR podá opozícia návrh vo štvrtok 17. januára. Na podanie, ktoré iniciovala SaS, bolo treba 30 poslaneckých podpisov. Podporili ho okrem liberálov aj KDH, SDKÚ-DS, Most-Híd a časť poslancov OĽaNO.

Mimoriadna schôdza parlamentu, na ktorej sa malo hovoriť o nevymenovaní zvoleného kandidáta na generálneho prokurátora Jozefa Čentéša prezidentom Ivanom Gašparovičom, sa mala konať dnes. No skončila sa hneď na začiatku. Poslanci vládneho Smeru-SD dodržali slovo a za program rokovania nezahlasovali. To sa následne skončilo.