Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

KISKA: Posielať ľudí do plynu, hoci len na internete, je neprípustné

Andrej Kiska Foto: TASR - Pavol Zachar

Prezident SR tak reagoval na prieskum o správaní mladých ľudí na internete zverejnený krátko pred koncom minulého roka.

Bratislava 1. januára (TASR) – Nesmieme dovoliť, aby boli pocity strachu prekonávané hnevom a nenávisťou. Máme veľa dôvodov hnevať sa, ale svoje rozhorčenie nesmieme ventilovať v agresivite. V dnešnom novoročnom prejave to uviedol prezident SR Andrej Kiska.

Reagoval tak na prieskum o správaní mladých ľudí na internete zverejnený krátko pred koncom minulého roka. Na základe neho veľká väčšina mladých priznala, že sa na internete stretáva s prejavmi nenávisti, urážkami a vulgárnosťou a viac než dve tretiny uviedli, že to považujú za závažný spoločenský problém. Avšak na otázku, čo proti tomu robia, viac ako 70 percent odpovedalo, že to akceptuje, neurobí nič, aj tak by to nemalo význam a nevšíma si to.

Podľa prezidenta nielen demokracia, ale spoločnosť ako taká sa nám rozpadne, ak sa prestaneme navzájom rešpektovať. "Majme úctu k sebe aj k inému názoru. Dôležité je si uvedomiť, že prehráme všetci, ak si neuchránime spoločné hranice a kultúrne pravidlá nášho spolužitia. Posielať ľudí do plynu, hoci len na internete, je jednoducho neprípustné. Vyvolávať nenávisť a zlobu voči celým skupinám ľudí, národom, národnostiam, náboženstvám... alebo o nich tvrdiť, že sú menejcenné, to sa musí stať pre každého slušného človeka neprípustné a netolerovateľné," vyhlásil prezident.

Odmieta takéto nenávistné prejavy aj na internete. "Želať hocikomu, vrátane politického oponenta smrť – hoci "len" na internete – je jednoducho neprípustné. Tvrdiť, že každý Róm je príživník alebo že každý Moslim potenciálny terorista, je hlúpe a nepravdivé. Nesmieme tolerovať, ako týmito a ďalšími spôsobmi niekto šíri hnev a zlobu. Pretože každé zlo a každé nešťastie, ktoré si dokážu ľudia spôsobiť, sa začína slovom. Slovo má obrovskú silu a slovo nenávisti stálo na začiatku najväčších tragédií ľudstva," konštatoval prezident.

Zároveň vyzval občanov, aby dali najavo, že za slušnosťou nie je strach a slušnosť nie je slabosť. Rovnaké nároky by podľa neho mali uplatňovať i na politikov, keďže nevraživosť v minulom roku znova prekročila nové hranice. "Keď chýbajú rozumné argumenty, tak sa stále viac používajú osobné nadávky a hulvátstvo," zdôraznil.

Zaspomínal si i na slová kňaza Antona Srholca, ktorý mu raz povedal, že Slovensko najviac potrebuje kultúrnosť.

Prezident Andrej Kiska zaželal občanom v roka 2017 lásku, porozumenie a priateľstvo, ktoré nás robia ľuďmi a ktoré dokážu človeka previesť aj cez najťažšie chvíle. "Želám vám zdravie a vnútornú silu pre každodenné, ale aj väčšie skúšky, ktoré musíme každý z nás prekonávať. Želám vám, aby ste pri tom v každej chvíli v tomto novom roku uchovali svoju vieru v ľudskosť. Nádej, že veci zvládneme. A vieru v lásku svoju a svojho okolia, ktorú dávate a dostávate," zaželal Slovákom prezident.

Zároveň im zaželal zdravie, ale aj silu meniť veci k lepšiemu. "Pre svoju rodinu, pre svoju obec a mesto a pre náš spoločný domov Slovensko. A prijmite aj moju gratuláciu vám všetkým k dnešnému štátnemu sviatku – výročiu vzniku našej samostatnej Slovenskej republiky," dodal Andrej Kiska.