Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

A. KISKA: Orbánovo vyjadrenie o neúspešnom summite bolo neprimerané

Na snímke prezident SR Andrej Kiska. Foto: TASR - Martin Baumann

Maďarský premiér Viktor Orbán označil neformálny summit Európskej únie v Bratislave za neúspešný z hľadiska toho, že sa nepodarilo zmeniť prisťahovaleckú politiku Bruselu.


Bratislava 17. septembra (TASR) - Označiť summit za neúspešný považujem za neprimerané a ide to priamo proti zmyslu, zámeru a účelu tohto neformálneho summitu. Pre TASR to uviedol prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska.

"A je to tak trochu aj neférové voči jeho účastníkom a organizátorovi. Všetci dobre vieme, že myšlienke Európskej únie neškodia len chyby, omyly alebo problémy, ktoré jednoducho priniesol život. Ale, že jej škodí, ak politici zabudli povedať o Európskej únii a jej inštitúciách pekné slovo a Brusel sa stal nadávkou. Pritom veľakrát iba sledujú svoje domáce ciele, nejde o vylepšenie Únie, ale o domáce preferencie, percentá, voľby, o cynické zjednodušovanie zložitých otázok alebo o zveličovanie," uviedol prezident na margo vyjadrenia maďarského premiéra.

Pokiaľ ide o vyjadrenia talianskeho premiéra, podľa prezidenta si vyžadujú naše porozumenie a empatiu vzhľadom na situáciu, v ktorej sa dnes Taliansko nachádza.

Maďarský premiér Viktor Orbán označil neformálny summit Európskej únie v Bratislave za neúspešný z hľadiska toho, že sa nepodarilo zmeniť prisťahovaleckú politiku Bruselu. Orbán ďalej vyzdvihol, že v Únii naďalej panuje sebazničujúca a naivná prisťahovalecká politika. Aj teraz sa vraj hovorilo viac o urýchlení prerozdeľovania migrantov, ako o ich zastavení na hraniciach Schengenu.