Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Prezident považuje za prirodzené, že Slovensko vyhostí špióna

Andrej Kiska, archívna snímka. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Pellegrini v stredu informoval, že došlo k vyhosteniu ruského diplomata zo Slovenska. Podľa neho vykonával aktivity, ktoré už neboli v súlade s tým, ako sa má diplomat na území krajín EÚ správať.

Bratislava 5. decembra (TASR) - Prezident SR Andrej Kiska považuje za prirodzené, že Slovensko bez odkladu vyhostí z krajiny špióna cudzieho štátu, ktorý koná proti záujmom SR. O to viac, ak takýto človek a štát, ktorý ho vyslal, zneužívajú diplomatické výsady a imunity podľa medzinárodného práva.

"Takéto konanie považujem za neakceptovateľné a porušenie priateľských vzťahov medzi štátmi. Dlhodobo upozorňujem, že Slovensko je cieľom takýchto aktivít, o čom ma utvrdzujú aj správy kompetentných slovenských orgánov," vyhlásil Kiska. Je rád, že to, čo je v iných krajinách v podobných prípadoch pomerne štandardným postupom, sa konečne deje aj na Slovensku. "V týchto rozhodnutiach má vláda SR moju úplnú podporu," podotkol prezident.

Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) v stredu informoval, že došlo k vyhosteniu ruského diplomata zo Slovenska. Podľa premiéra vykonával aktivity, ktoré už neboli v súlade s tým, ako sa má diplomat na území krajín EÚ a NATO správať. Uviedol to v stredu po rokovaní vlády. Pellegrini poznamenal, že išlo o diplomatického pracovníka Úradu pridelenca obrany veľvyslanectva Ruskej federácie v SR. Diplomata vyhostili 22. novembra a Slovensko musel opustiť do 48 hodín.