Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

VIDEO: Prezident poveril Petra Kažimíra vedením rezortu hospodárstva

Na snímke sprava prezident SR Andrej Kiska, bývalý minister hospodárstva SR Pavol Pavlis, minister financií SR Peter Kažimír, ktorý je poverení riadením MH SR a predseda vlády SR Robert Fico. Foto: TASR/Martin Baumann

Doterajší minister Pavol Pavlis oznámil svoje odstúpenie 21. apríla.

Bratislava 6. mája (TASR) - Ministerstvo hospodárstva povedie po Pavlovi Pavlisovi (Smer-SD) podpredseda vlády a šéf rezortu financií Peter Kažimír (Smer-SD). Dnes ho tým poveril prezident SR Andrej Kiska. Hlava štátu zároveň prijala abdikáciu doterajšieho ministra Pavlisa.



Ten oznámil svoje odstúpenie 21. apríla. Stalo sa tak po medializácii informácií o upratovacích službách v organizáciách spadajúcich pod jeho rezort, ktoré získala firma jeho švagra, a po následnom rozhovore s predsedom vlády. Pavlis bol vo funkcii ministra necelý rok.

Prezident SR Andrej Kiska prijal demisiu ministra hospodárstva SR Pavla Pavlisa a poveril ministra financií SR Petra Kažimíra riadením Ministerstva hospodárstva SR v Bratislave v stredu 6. mája 2015. Na snímke zľava predseda vlády SR Robert Fico, minister financií SR Peter Kažimír a bývalý minister hospodárstva SR Pavol Pavlis.
Foto: TASR/Martin Baumann





Výber Kažimíra odôvodnil premiér Robert Fico (Smer-SD) tým, že vo vedení ministerstva hospodárstva je v súčasnosti potrebný skúsený človek, ktorý sa vyzná v riadení finančných a hospodárskych procesov. Rezort stojí pred výzvami ako získanie väčšiny v Slovenských elektrárňach, predaj 49 % akcií štátu v Slovak Telekome či rozhodovanie o veľkých investičných stimuloch. Neskôr môže Kažimíra nahradiť jeden zo súčasných štátnych tajomník rezortu.

Kažimír označil svoj nadchádzajúci pobyt na rezorte hospodárstva ako krátky, ale intenzívny. Svoj mandát odhaduje na pár týždňov. "Bol by som rád májový minister hospodárstva, alebo jarný," opísal dnes Kažimír v Prezidentskom paláci.

Podľa vlastných slov sa dostal do situácie, v ktorej má riadiť dve ministerstvá. "Myslím si, že vzhľadom na agendu rezortu hospodárstva a rezortu financií sa dá tento stav udržať veľmi krátkodobo," upozornil.



Ministerstvo hospodárstva má momentálne podľa neho niektoré "veľmi horúce" agendy. Tou "najhorúcejšou" je práve predaj podielu štátu v Slovak Telekome. Mal by sa totiž udiať v najbližších hodinách či dňoch.



Zároveň je veľmi aktuálna aj snaha vlády získať väčšinu v Slovenských elektrárňach. "Je to záležitosť, ktorá sa momentálne rieši a jej uzatvorenie predpokladám do letných prázdnin," avizoval Kažimír.

Špekulácie o tom, že by sa mali spojiť ministerstvá financií a hospodárstva, nevedel potvrdiť ani vyvrátiť. "To rozhodnutie nie je na mne," konštatoval. Rovnako nekomentoval možnosť, že sa jeho nástupcom v rezorte hospodárstva stane jeden zo súčasných štátnych tajomníkov. Výber je totiž v kompetencii predsedu vlády, zdôraznil.