Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Slovensko

Prezident si pýtal viac peňazí. Martvoň chce, aby ušetril na lietaní

Prezidentský palác v Bratislave, archívna snímka. Foto: FOTO TASR - Tomáš Halász

O potrebe financií hovoril na dnešnom zasadnutí Ústavnoprávneho výboru NR SR vedúci Kancelárie prezidenta Štefan Rozkopál, ktorý sa vyjadroval k návrhu rozpočtu kancelárie na budúci rok.

Bratislava 4. novembra (TASR) - Kancelária prezidenta SR by chcela na rok 2016 vyšší rozpočet o 438.000 eur, aby mohla vykonať niektoré rekonštrukčné práce na Prezidentskom paláci. O potrebe financií hovoril na dnešnom zasadnutí Ústavnoprávneho výboru NR SR vedúci Kancelárie prezidenta Štefan Rozkopál, ktorý sa vyjadroval k návrhu rozpočtu kancelárie na budúci rok.

Za tieto peniaze by sa mala vymeniť dlažba na prednom a zadnom nádvorí Prezidentského paláca, vykonať sanácia vlhnutia vstupného vchodu, obnova vonkajšej fasády, reštaurátorské práce v interiéri, ako aj oprava v loveckom zámočku v Tatranskej Javorine.

Poslanec Smeru-SD Anton Martvoň však upozornil, že prezident Andrej Kiska by si na tieto opravy mohol ušetriť peniaze tak, že by sa každý týždeň nepresúval domov do Popradu letecky vládnym špeciálom. Martvoň poukázal na skutočnosť, že prezident má prideleného šoféra, ktorého služby by mal na tieto cesty využívať.

Pavol Hrušovský (KDH) reagoval, že aj keby hlava štátu nevyužívala leteckú prepravu, kancelária prezidenta by neušetrila nič, lebo ochranu a prepravu ústavných činiteľov zabezpečuje a hradí ministerstvo vnútra. "Rudolf Schuster sa svojho času rozhodol do Košíc dochádzať vlakom, čo malo ešte vyššie náklady ako lietadlo. Z bezpečnostných dôvodov sa museli napríklad pred každou cestou pyrotechnicky skontrolovať všetky tunely," podotkol.

Hrušovský sa zároveň obáva, aby vzťah Smeru-SD a prezidenta Kisku neskĺzol do roviny, v akej bol medzi Vladimírom Mečiarom a vtedajšou hlavou štátu Michalom Kováčom. "Mečiar riešil konflikt s Kováčom aj tým, že mu krátil rozpočet," dodal Hrušovský.

Pozmeňujúci návrh prinášajúci kancelárii prezidenta potrebné peniaze predložila Edita Pfundtner (Most-Híd). Nemala ho však v písomnej podobe a po slovnej výmene názorov s predsedom výboru Róbertom Madejom (Smer-SD) o spôsobe predkladania takýchto návrhov sa napokon o jej iniciatíve nehlasovalo.