Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

A. KISKA: Prechodný pobyt pre žiakov z tretích krajín sa získa ťažšie

Na archívnej snímke prezident SR Andrej Kiska. Foto: TASR - Martin Baumann

Udelenie prechodného pobytu na účel štúdia u žiakov stredných škôl (SŠ), ktorí sú občanmi tretích krajín, bude podmienené ich vekom.

Bratislava 23. júna (TASR) - Podmienky pre udeľovanie prechodného pobytu na účel štúdia u stredoškolákov z tretích krajín sa sprísnia. Zmeny prináša novela zákona o pobyte cudzincov z dielne SNS, ktorú podpísal prezident SR Andrej Kiska. Informoval o tom Martin Lipták z tlačového oddelenia Kancelárie prezidenta SR.

Udelenie prechodného pobytu na účel štúdia u žiakov stredných škôl (SŠ), ktorí sú občanmi tretích krajín, bude podmienené ich vekom. Po novom žiak dennej formy stredoškolského štúdia bude môcť dostať prechodný pobyt, ak má menej ako 20 rokov. V prípade žiaka nadstavbového, kvalifikačného, špecializovaného alebo vyššieho odborného štúdia je hranica 23 rokov.

Na získanie prechodného pobytu už nebude stačiť samotné štúdium na jazykovej škole na Slovensku. Bude však možné za určitých podmienok udeliť štátnemu príslušníkovi tretej krajiny národné vízum. Nemalo by však byť možné získať dlhodobý pobyt. "Dĺžka platnosti udeleného národného víza sa bude odvíjať od dĺžky jazykového kurzu, pričom nesmie presiahnuť jeden rok," píše sa v novele.

Platnosť tohto víza v príslušnom školskom roku bude najviac do 31. júla. "Tým sa umožní štátnemu príslušníkovi tretej krajiny zotrvanie na území SR o jeden mesiac viac, ako trvá školské vyučovanie v príslušnom školskom roku," vysvetlila Eva Smolíková z SNS.

Zmenami chcú národniari zabrániť zneužívaniu povolenia prechodného pobytu dospelými osobami aj na iné účely, ktoré súvisia napríklad s nelegálnou prácou alebo s migráciou štátnych príslušníkov tretích krajín, ktoré predstavujú bezpečnostné riziko.

Termíny prijímačiek na stredné školy by sa už nemali prekrývať


Termíny prijímacích pohovorov na stredné školy by sa už nemali prekrývať. Počíta s tým novela zákona o výchove a vzdelávaní (školský zákon) z dielne koaličných poslancov Ľubomíra Petráka (Smer-SD), Evy Smolíkovej (SNS) a Pétera Vörösa (Most-Híd), ktorú podpísal prezident SR Andrej Kiska. Informoval o tom Martin Lipták z tlačového oddelenia Kancelárie prezidenta SR.

Zmena umožní študentom, ktorí si podali prihlášky na dve školy, ísť na prijímacie pohovory na obe školy a nie iba na jednu. Zabezpečí to mechanizmus, ktorý spočíva v určení časového rozpätia, kedy sa môžu prijímacie pohovory konať. Novela hovorí o čase medzi 25. marcom a 15. aprílom. Neprekrývajúce sa termíny majú určiť riaditelia stredných škôl.

Právna norma zároveň zabezpečí, aby sa v odborných učilištiach mohla zriadiť spoločná trieda pre niekoľko učebných odborov. Podľa doterajšieho stavu by sa totiž v prípade poklesu počtu žiakov v triede odborného učilišťa pod stanovený počet mala trieda zrušiť.

Kiska podpísal aj novelu zákona o štátnej správe v školstve a školskej samospráve, ktorá má umožniť, aby žiacka školská rada mohla pôsobiť aj na plnoorganizovanej základnej škole. Právna norma tiež doplňuje právomoci ministerstva školstva vo veci čestných názvov škôl a školských zariadení.