Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

PREZIDENT: Prijal demisiu ministra školstva a vymenoval jeho nástupcu

Na vedúcom poste rezortu školstva opäť prichádza k zmene. Prezident SR Andrej Kiska (vpravo) v utorok 25. novembra 2014 prijal demisiu ministra školstva Petra Pellegriniho (vľavo) a na jeho miesto vymenoval súčasného štátneho tajomníka rezortu Juraja Draxlera (druhý zľava). Druhý sprava premiér Robert Fico. Foto: TASR/Martin Baumann

Petra Pellegriniho, ktorý by sa mal stať predsedom parlamentu, nahradil v rezorte školstva Juraj Draxler.

Bratislava 25. novembra (TASR) - Na vedúcom poste rezortu školstva opäť prichádza k zmene. Prezident SR Andrej Kiska dnes prijal demisiu ministra školstva Petra Pellegriniho (Smer-SD) a na jeho miesto vymenoval súčasného štátneho tajomníka rezortu Juraja Draxlera.

K výmene na tejto pozícii prichádza druhý raz počas niekoľkých mesiacov. Pellegrini sa zhostil tejto funkcie v júli po tom, ako sa rozhodol podať demisiu vtedajší šéf ministerstva školstva Dušan Čaplovič (Smer-SD). Pellegrini bol vtedy štátnym tajomníkom na ministerstve financií. Teraz odchádza, aby nastúpil na uvoľnené miesto po Pavlovi Paškovi, ktorý rezignoval z postu predsedu Národnej rady (NR) SR. Či sa tak nakoniec stane, rozhodnú poslanci parlamentu dnes popoludní v tajnej voľbe. Problémy sa však neočakávajú, keďže Smeru-SD na jeho zvolenie stačia vlastné hlasy aj pri nesúhlasnom postoji opozície.

Fotogaléria z odvolania a vymenovanie ministra školstva:





Prezident Draxlerovi pripomenul, že sa stal ministrom rezortu, od ktorého práce a schopnosti hľadieť dopredu závisí prosperita a kvalita života v spoločnosti. "Slovensko si nemôže dovoliť zaostávať v oblasti vzdelávania, vedy a výskumu. Nemôžeme si to dovoliť, lebo inak premrháme našu budúcnosť," podčiarkol vo svojom príhovore.

Súčasne zaželal školstvu takú dynamiku, akú má podľa neho v posledných mesiacoch výmena jeho ministrov. Pripomenul množstvo výziev v tejto oblasti, na ktoré, ako poznamenal, Draxlerovi neostáva veľa času. "Dúfam, že využijete každý jeden deň vo funkcii, aby ste ich vyriešili čo najviac a čo najlepšie," dodal s tým, že dnešná zmena na poste ministra nesúvisí priamo so situáciou v školstve, ale v slovenskom zdravotníctve a v parlamente.

Pellegriniho teší, že sa mu za niekoľko mesiacov vo funkcii podarilo obnoviť dynamiku v rezorte, kde necháva mladý energický tím. "Urobili sme kus roboty," podčiarkol s tým, že jeho nástupca ešte ako štátny tajomník spolu s ním tvoril priority rezortu. Zároveň uistil učiteľov, že bude zabezpečená kontinuita v ich presadzovaní.



Prehľad zmien na ministerských postoch vo vláde Roberta Fica od roku 2012


Prezident SR Andrej Kiska dnes prijal demisiu ministra školstva Petra Pellegriniho (Smer-SD) a na jeho miesto vymenoval doterajšieho štátneho tajomníka rezortu Juraja Draxlera.

TASR prináša výberový chronologický prehľad zmien na ministerských postoch vo vláde Roberta Fica od roku 2012.

2. júla 2014 - Minister hospodárstva Tomáš Malatinský podal demisiu. Išlo o prvú zmenu v kabinete Roberta Fica (Smer-SD) od jeho nástupu do vlády v apríli 2012. Do kresla ministra hospodárstva zasadol v nasledujúci deň Pavol Pavlis.

2. júla 2014 - Po vzájomnej dohode s premiérom Robertom Ficom sa rozhodol podať demisiu minister školstva Dušan Čaplovič. Novým šéfom rezortu školstva sa v nasledujúci deň stal Peter Pellegrini.

3. novembra 2014 - Zuzana Zvolenská (nom. Smer-SD) prijala výzvu premiéra Roberta Fica a odišla z postu ministerky zdravotníctva SR. Dôvodom bol podozrivý nákup CT prístroja piešťanskou nemocnicou. Novým šéfom rezortu zdravotníctva sa 6. novembra stal Viliam Čislák.