Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

VIDEO: Slovensko má novú vládu v čele s trojnásobným premiérom R.Ficom

Na snímke členovia novej vlády SR po vymenovaní prezidentom SR Andrejom Kiskom v Prezidentskom paláci v Bratislave 23. marca 2016. Na snímke zľava v popredí člen vlády SR a vicepremiér pre investície SR Peter Pellegrini, minister vnútra SR Robert Kaliňák, ministerka spravodlivosti SR Lucia Žitňanská, minister hospodárstva SR Peter Žiga, minister financií SR Peter Kažimír, minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR Roman Brecely a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná. Zľava v pozadí minister obrany SR Peter Gajdoš a minister práce sociálnych vecí a rodiny SR Ján Richter. Foto: TASR/Martin Baumann

V poradí 11. vláda Slovenskej republiky od roku 1989 sa ujala svojich právomocí.

Bratislava 23. marca (TASR) – Po štyroch rokoch jednofarebnej vlády zloženej z predstaviteľov a nominantov strany Smer-SD sa Slovensko vracia ku koaličnému modelu vládnutia. Prezident SR Andrej Kiska dnes v Prezidentskom paláci vymenoval novú vládu zloženú zo zástupcov strán Smer-SD, SNS, Most-Híd a #Sieť. Jej predsedom sa stal Robert Fico. Z rúk hlavy štátu si prebral menovací dekrét už po tretí raz.

V poradí 11. vláda Slovenskej republiky od roku 1989 sa ujala svojich právomocí. Stalo sa tak v 18. deň po parlamentných voľbách, ktoré sa uskutočnili 5. marca. Štyri strany, ktoré v utorok (22.3.) podpísali koaličnú dohodu, si rozdelili vládne posty tak, že Smer-SD bude mať v kabinete deväť členov, SNS troch, Most-Híd dvoch a #Sieť jedného.



Väčšina ministrov za Smer-SD pokračuje vo funkciách. Ministerstvo vnútra povedie naďalej Robert Kaliňák, rezort financií Peter Kažimír, ministerstvo zahraničných vecí Miroslav Lajčák, ministerstvo kultúry Marek Maďarič, ministerstvo práce Ján Richter. Pôsobisko zmení Peter Žiga. Z čela ministerstva životného prostredia sa presunul na ministerstvo hospodárstva.

Staronová vládna strana má v novom kabinete jedinú úplne novú tvár – nezávislého Tomáša Druckera. Ako jej nominant povedie ministerstvo zdravotníctva. Po necelých dvoch rokoch sa do vlády vrátil niekdajší minister školstva, neskôr predseda parlamentu Peter Pellegrini. Ujme sa postu podpredsedu vlády pre investície.

Na snímke vľavo minister zdravotníctva SR Tomáš Drucker si preberá menovací dekrét z rúk prezidenta SR Andreja Kisku (vpravo) v Bratislave 23. marca 2016.
Foto: TASR/Michal Svítok

SNS vo vláde zastupujú Peter Gajdoš na čele ministerstva obrany, Gabriela Matečná ako ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka a Peter Plavčan – nový minister školstva. Ministerkou spravodlivosti sa stala Lucia Žitňanská, druhým zástupcom strany Most-Híd je László Solymos, ktorý sa ujal vedenia ministerstva životného prostredia. Novým ministrom dopravy za #Sieť je Roman Brecely.

Popri Pellegrinim sa ďalšími podpredsedami vlády stali Robert Kaliňák a Lucia Žitňanská.

Zo 14 členov predchádzajúcej vlády sa do Národnej rady SR presunul doterajší minister obrany Martin Glváč, ktorý sa stal podpredsedom parlamentu. Doterajší podpredseda vlády SR pre investície Ľubomír Vážny a doterajší minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek usadnú do poslaneckých lavíc za stranu Smer-SD.

Nezávislí nominanti Smeru-SD, ktorými boli minister hospodárstva Vazil Hudák, minister spravodlivosti Tomáš Borec, minister školstva Juraj Draxler a minister zdravotníctva Viliam Čislák, vo veľkej politike končia.

R.FICO: Potrebujeme stabilnú vládu schopnú reagovať na domáce aj vonkajšie výzvy

Slovensko potrebuje predovšetkým stabilnú vládu, ktorá je schopná reagovať na domáce, ale aj vonkajšie výzvy. Vo svojom prvom prejave to dnes uviedol predseda novej vlády Robert Fico (Smer-SD).

Staronový premiér poďakoval predstaviteľom zvyšných koaličných strán za atmosféru spolupráce a kompromisu, ktorá sprevádzala vznik novej vlády. „To je jediná cesta, ako pri takejto komplikovanej koalícii v budúcnosti pokračovať,“ zdôraznil Fico v Prezidentskom paláci po tom, ako členovia jeho kabinetu zložili sľub a prevzali si od prezidenta SR Andreja Kisku menovacie dekréty.

Na snímke predseda vlády SR Robert Fico sa prihovára novým členom vlády SR po slávnostnom odovzdávaní menovacích dekrétov z rúk prezidenta SR Andreja Kisku.
Foto: TASR/Michal Svítok
Programové priority novej vlády podľa jej šéfa hovoria o tom, čo Slovensko potrebuje, a reagujú na to, čo ľudia označili v parlamentných voľbách za najpodstatnejšie. „Verím, že ak tieto programové priority naplníme, tak to ľudia osobitne pocítia,“ vyjadril svoje presvedčenie Fico.

„Som presvedčený, že stabilná vláda je jediné, čo Slovensku môže pomôcť, pretože boli tu rôzne úvahy o chaose, o nezmyselnej úradníckej vláde, neopodstatnených predčasných voľbách, ako aj o vláde, ktorá by bola založená na experimentoch, na ľuďoch, ktorí majú blízko k mafii, alebo na politických stranách, ktoré nemajú žiadne politické štruktúry,“ uviedol Fico. „Veľmi si vážim mojich koaličných partnerov za to, že zobrali múdrosť do vlastných rúk a rozhodli sa aj cez obrovské kompromisy pre stabilnú koaličnú vládu,“ doplnil.

Nový kabinet však jeho predseda vníma i ako vládu historického kompromisu, kde sa po dlhých rokoch stretli predstavitelia strán, ktoré mali „na rôzne veci rozdielne názory“. „Je to aj obrazom vynikajúcich slovensko-maďarských vzťahov, ktoré si užívame za posledných desať rokov,“ uzavrel.

Prezident prijal demisiu vlády a vymenoval R. Fica za premiéra

Prezident SR Andrej Kiska prijal dnes z rúk Roberta Fica demisiu doterajšej vlády. Jednofarebný kabinet zložený z predstaviteľov a nominantov strany Smer-SD oficiálne skončil svoje štvorročné pôsobenie. Kiska vzápätí vymenoval predsedu Smeru-SD Roberta Fica do čela novej vlády. Nový premiér odovzdal prezidentovi návrh na jej vymenovanie.