Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Slovenskí politici o úmrtí exprezidenta Izraela Šimona Peresa

Izrael Foto:

Poprední predstavitelia sa vyjadrili ku smrti osobnosti izraelskej politiky a Blízkeho východu Šimona Peresa.

Bratislava 28. septembra (TASR) - Izraelský exprezident Šimon Peres zomrel dnes vo veku 93 rokov po ťažkej chorobe. Informovala o tom spravodajská stanica BBC. Peresa 13. septembra postihla silná mŕtvica s krvácaním do mozgu. Jeho stav sa najprv zlepšoval, ale v utorok sa náhle zhoršil, uviedla BBC.

Exprezident a laureát Nobelovej ceny za mier z roku 1994 bol dlhodobo rešpektovanou osobnosťou izraelskej politiky, jedným z najobdivovanejších symbolov krajiny a posledným živým spojivom so zakladateľmi štátu.


Prezident SR. A. Kiska: Svet stratil významnú osobnosť

Úmrtím Šimona Peresa stráca nielen Izrael, ale celý demokratický svet významnú osobnosť novodobých dejín. V kondolenčnom telegrame prezidentovi Izraelského štátu Reuvenovi Rivlinovi to v súvislosti s úmrtím bývalého izraelského prezidenta Šimona Peresa uviedol slovenský prezident Andrej Kiska.

Na snímke slovenský prezident Andrej Kiska reční na Valnom zhromaždení Organizácie Spojených národov (VZ OSN), ktoré je zamerané na problematiku utečeneckej krízy v New Yorku 19. septembra 2016.
Foto: TASR/AP


Vo svojom i v mene občanov SR vyjadril Kiska hlboký zármutok nad Peresovým úmrtím. "Tento inšpiratívny a principiálny štátnik kládol na prvé miesto mier, toleranciu a porozumenie medzi ľuďmi a národmi." Pripomenul a zdôraznil, že Peres sa navždy zapíše do histórie ako jeden z otcov nezávislého Izraela, nositeľ Nobelovej ceny mieru a zástanca mierového spolunažívania národov Blízkeho východu.

M. Lajčák: Š. Peres bol jeden z mála ozajstných štátnikov

Bývalý izraelský prezident a premiér Šimon Peres bol podľa šéfa slovenskej diplomacie Miroslava Lajčáka jedným z mála naozajstných štátnikov. Informáciu o jeho úmrtí považuje za naozaj smutnú správu.

"Bol jeden z mála ozajstných štátnikov. Človek, ktorý si zaslúži rešpekt všetkým tým, čo v živote urobil a predovšetkým, že na základe svojich životných skúsenosti dospel k neochvejnému presvedčeniu, že jediná cesta dopredu je mier a snažil sa o dosiahnutie mieru v tom veľmi zložitom regióne," povedal Lajčák.

Na archívnej snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák.
Foto: TASR - Michal Svítok