Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Sprístupňovanie informácií na opakované použitie sa upraví

Prezident SR Andrej Kiska Foto: TASR/Michal Svítok

Zmeny v zákone sa majú týkať aj akademických knižníc, múzeí, galérií či archívov.

Bratislava 26. novembra (TASR) - Pravidlá pre sprístupňovanie informácií na opakované použitie sa upravia. Zmeny sa dotknú aj múzeí, knižníc, archívov, galérií, divadiel či akademických knižníc, ktoré sú povinnou osobou alebo ich povinná osoba zriadila. Prináša ich novela zákona o slobodnom prístupe k informáciám, ktorú podpísal prezident SR Andrej Kiska. Opakovaným použitím je použitie informácie na iný účel, ako bol pôvodný, s ktorým bola informácia vytvorená.

Po novom má platiť, že povinná osoba bude musieť sprístupniť informáciu na opakované použitie a nezostane to na jej svojvôli. Povinnými osobami sú napríklad štátne orgány či samosprávy a iné právnické a fyzické osoby. "Návrh zákona prináša zásadnú zmenu v tom, že už nebude na posúdení (svojvoľnom rozhodnutí) povinnej osoby, či bude informácie v režime opakovaného použitia informácií sprístupňovať," uvádza sa v návrhu.

Zmeny v zákone sa majú týkať aj akademických knižníc, múzeí, galérií či archívov, ktoré sú povinnou osobou alebo ich povinná osoba zriadila. Aj tieto by mali informáciu na opakované použitie zverejňovať. Doteraz mali výnimku. "Rovnako sa výnimka z povinnosti sprístupňovať nevzťahuje na múzeum, galériu, knižnicu, archív a divadlo, avšak len za podmienky, že sú povinnou osobou alebo ich povinná osoba zriadila," vysvetľujú predkladatelia.

Naďalej však má platiť výnimka v prípade, že ide o majetkové práva duševného vlastníctva. "Ostáva na posúdení múzea, knižnice, akademickej knižnice a archívu, či umožní sprístupnenie informácií na účel opakovaného použitia," píše sa v návrhu. Novela zákona ďalej zavádza marginálne náklady a týka sa aj digitalizácie kultúrneho dedičstva.

Andrej Kiska podpísal nové pravidlá pre dotácie v kultúre

Pravidlá pre poskytovanie dotácií v kultúre sa od 1. januára 2016 zmenia. Prezident SR Andrej Kiska podpísal novelu zákona o poskytovaní dotácií v pôsobnosti ministerstva kultúry (MK), ktorú rezort predložil v nadväznosti na vznik novej verejnoprávnej inštitúcie - Fondu na podporu umenia.

Oblasti, na ktoré v súčasnosti prispieva ministerstvo dotáciami, sa od januára vďaka vzniku fondu zúžia. Pod správou MK naďalej ostane poskytovanie príspevkov na ochranu, obnovu a rozvoj kultúrneho dedičstva - to znamená kultúrnych pamiatok, pamiatok v lokalitách UNESCO či zrúcaniny hradov. Ďalej podpora kultúry znevýhodnených skupín obyvateľstva a kultúrne poukazy.

Vytvorí sa aj legislatívny priestor na to, aby zakladateľ neziskovej organizácie mohol zo svojho rozpočtu poskytnúť finančný príspevok na jej prevádzku, čo v súčasnosti nie je možné. Príkladom toho je nezisková organizácia Danubiana - Slovenské centrum vizuálnych umení, ktorú v decembri 2011 založilo ministerstvo kultúry spolu so súkromnou spoločnosťou Via Danubiana.

Právna norma zavádza aj pojem profesionálny umelec v slobodnom povolaní, čo je fyzická osoba vykonávajúca umeleckú činnosť v slobodnom povolaní alebo popri zamestnaní na základe zmluvy o dielo alebo kúpnej zmluvy. Musí spĺňať požadované kvalifikačné predpoklady alebo dosahovať preukázateľné umelecké výsledky a byť zapísaná v evidencii profesionálnych umelcov.

Evidencia nebude povinná a ani nebude podmienkou vykonávania umeleckej činnosti. Avšak zápisom v nej získa umelec status profesionálneho umelca, čo môže byť v budúcnosti podmienkou pre udelenie rôznych bonusov. Viesť ju bude Fond na podporu umenia.

Ministerstvo kultúry odhaduje, že momentálne vykonáva profesionálnu umeleckú činnosť v slobodnom povolaní 5000 až 6000 umelcov. Presné údaje nie sú k dispozícii, pretože od roku 1993 neexistuje ich evidencia či registrácia. Profesionálni slobodní umelci vykonávajú umeleckú činnosť spravidla individuálne, vo vlastnom mene a na svoju zodpovednosť.