Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Prezident SR A. Kiska oficiálne navštívi Taliansko

Na archívnej snímke prezident SR Andrej Kiska. Foto: TASR/Martin Baumann

A. Kiska bude v Talianskej republike v dňoch 28. - 29. septembra. Okrem rokovaní s najvyššími ústavnými činiteľmi sa slovenský prezident stretne aj s krajanmi.

Bratislava 27. septembra (TASR) - Prezident SR Andrej Kiska odcestuje v dňoch 28. - 29. septembra na oficiálnu návštevu Talianskej republiky.

Okrem rokovaní s najvyššími ústavnými činiteľmi, prezidentom Sergiom Mattarellom a predsedom Senátu Pietrom Grassom, navštívi rímske sídlo veliteľstva námornej operácie EUNAVFOR MED SOPHIA a Pápežské slovenské kolégium sv. Cyrila a Metoda.

Taliansky prezident Sergio Mattarella.
Foto: TASR AP


Súčasťou návštevy je aj slávnostné otvorenie výstavy slovenskej gotiky "Poklady zo Slovenska" za účasti oboch prezidentov. Na pôde slovenského veľvyslanectva prezident SR udelí štátne vyznamenanie in memoriam pánovi Carlovi Orlandimu a na záver návštevy sa stretne s krajanmi.


Bratislava 27. septembra (TASR) - Prezident SR Andrej Kiska odcestuje v dňoch 28.-29. septembra na oficiálnu návštevu Talianskej republiky.


Výberová chronológia vzájomných kontaktov medzi Talianskou republikou a Slovenskou republikou na úrovni prezidentov



6. - 8. júna 1993 - Prezident SR Michal Kováč bol na pracovnej návšteve Talianska, ktorá sa konala na pozvanie prezidenta Talianskej republiky Oscara Luigiho Scalfara. Počas návštevy sa stretol aj s premiérom Talianska Carlom Azegliom Ciampim, predsedom Poslaneckej snemovne talianskeho parlamentu Giorgiom Napolitanom a predsedom Senátu Giovannim Spadolinim. Ministri zahraničných vecí Talianska a Slovenska Benjamino Andreatto a Jozef Moravčík parafovali text zmluvy o priateľských vzťahoch a spolupráci oboch krajín, ktorá sa stala vôbec prvou medzištátnou zmluvou samostatnej SR.



28. - 29. novembra 1994 - Prezident Talianskej republiky Oscar Luigi Scalfaro pricestoval na pozvanie prezidenta SR Michala Kováča na oficiálnu návštevu Slovenska. Stretol sa aj s ďalšími ústavnými predstaviteľmi SR, predsedom NR SR Ivanom Gašparovičom, úradujúcim premiérom SR Jozefom Moravčíkom, ministrom zahraničných vecí SR Eduardom Kukanom. Rokovania sa týkali integračných ambícií SR.



15. - 17. novembra 1996 - Prezident SR Michal Kováč sa v Ríme zúčastnil na Svetovom potravinovom summite Organizácie Spojených národov pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO), kde predniesol aj prejav. Na bilaterálnych rokovaniach o vzťahoch medzi oboma krajinami sa stretol aj s prezidentom hostiteľskej krajiny Oscarom L. Scalfarom.



13. - 15. novembra 1997 - Prezident SR Michal Kováč oficiálne navštívil Taliansku republiku. Počas pobytu sa stretol s najvyššími predstaviteľmi Talianska, prezidentom Oscarom Luigim Scalfarom, ktorému odovzdal najvyššie štátne vyznamenanie Rad Bieleho dvojkríža I. triedy, premiérom Romanom Prodim a predsedom Senátu Nicolom Mancinom. Rokovania sa týkali rozvoja vzájomných najmä ekonomických vzťahov medzi oboma krajinami.



15. októbra 1999 - Na pracovnú návštevu Ríma odcestoval prezident SR Rudolf Schuster. V Ríme sa zúčastnil na slávnostnom zhromaždení Organizácie Spojených národov pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) pri príležitosti Svetového potravinového dňa, kde vystúpil ako jeden z hlavných rečníkov na ústrednú tému podujatia Mládež proti hladu. Z rúk generálneho riaditeľa FAO Jacqua Dioufa prevzal aj Zlatú medailu FAO, ktorá sa stala prejavom ocenenia práce SR pre túto významnú medzinárodnú organizáciu.



28. - 29. októbra 1999 - Taliansko podľa prezidenta SR Rudolfa Schustera potvrdilo všestrannú podporu Slovensku pri jeho integračných snahách. Povedal to v súvislosti s hodnotením svojej návštevy na Apeninskom polostrove. Pripomenul, že taliansky prezident Carlo Azeglio Ciampi prijal jeho pozvanie na návštevu Slovenska. S talianskym partnerom prerokoval tiež rozvoj bilaterálnych vzťahov. Prezidenta Rudolfa Schustera okrem iných sprevádzal minister zahraničných vecí Eduard Kukan.



8. - 9. júna 2001 - Prezident SR Rudolf Schuster sa zúčastnil na stretnutí hláv 14 štátov strednej a východnej Európy v talianskej Verbanii, v rámci ktorého sa krátko stretol s talianskym prezidentom Carlom Azegliom Ciampim.



5. novembra 2001 - Na krátkom pracovnom rokovaní sa stretli v Ríme prezidenti Slovenska a Talianska R. Schuster a C. A. Ciampi.



9. - 10. júla 2002
- Najvyššieho predstaviteľa Talianska privítal na nádvorí Grassalkovičovho paláca prezident SR Rudolf Schuster. Taliansky prezident Carlo Azeglio Ciampi počas svojho pobytu na Slovensku navštívil okrem Bratislavy aj východoslovenskú metropolu Košice a mesto Šamorín. So slovenskými najvyššími predstaviteľmi - s prezidentom SR Rudolfom Schusterom, premiérom Mikulášom Dzurindom a predsedom Národnej rady (NR) SR Jozefom Migašom - rokoval o rozvoji vzájomných vzťahov a o integračných ambíciách Slovenska.



27. - 28. októbra 2002 - Prezident SR Rudolf Schuster so sprievodom uskutočnil pracovnú návštevu Talianskej republiky. Po prílete do Terstu sa odobral do vinárskej oblasti pri meste Gorizia ležiacom v blízkosti talianskych hraníc so Slovinskom. Jeho prvou zastávkou bolo vinárske mestečko Cormóns, kde absolvoval prehliadku tamojšej Pivnice pestovateľov viniča. Schuster pri tejto príležitosti zasadil v tzv. Vinici sveta slovenský vinič. Popoludní navštívil východotalianske mesto Udine, stretol sa s primátorom a predstaviteľmi Obchodnej komory, podnikateľmi mesta. V podvečerných hodinách odcestoval slovenský prezident so sprievodom do Ríma, kde absolvoval pracovnú večeru s predstaviteľmi banky Intesa BCI, s ktorými rokoval o ich aktivitách na území SR.



21. - 22. novembra 2003 - Prezident SR Rudolf Schuster navštívil Taliansko. Na prestížnej Bolonskej univerzite mu 22. novembra udelili prestížnu cenu Sigillum Magnum. Slovenský prezident ju získal presne 15 rokov po tom, ako Bolonská univerzita udelila titul doctor honoris causa Alexandrovi Dubčekovi.



27. februára - 1. marca 2007 - Prezident SR Ivan Gašparovič absolvoval v Ríme oficiálnu návštevu Talianska, ktorá mala prehĺbiť dvojstranné vzťahy v oblasti politiky a hospodárstva, ale aj v kultúre a školstve. Rokoval s hlavou štátu Giorgiom Napolitanom, stretol sa aj s predsedami talianskeho Senátu a Poslaneckej snemovne Francom Marinim a Faustom Bertinottim. Prezidenta na návšteve sprevádzali ministri zahraničných vecí a hospodárstva Ján Kubiš a Ľubomír Jahnátek aj početná skupina podnikateľov. V Ríme sa stretol tiež s primátorom mesta Walterom Veltronim a predsedom talianskej Asociácie priemyslu Confindustria Lucom Corderom di Montezemolom. Súčasťou programu boli slovensko-talianske ekonomické fóra v Ríme a Bologni.



15. apríla 2011
- Taliansky prezident Giorgio Napolitano s manželkou Clio pricestoval do Bratislavy na pracovnú návštevu Slovenskej republiky. V Prezidentskom paláci ho privítali slovenská hlava štátu Ivan Gašparovič s manželkou. Napolitano sa počas svojej návštevy stretol aj s premiérkou SR Ivetou Radičovou a s predsedom Národnej rady SR Richardom Sulíkom. V Mirbachovom paláci sa taliansky prezidentský pár zúčastnil na vernisáži obrazu Paola Veroneseho Portrét muža zapožičaného z Galérie Palatina vo Florencii.



1. - 3. júna 2011 - Prezident SR Ivan Gašparovič s manželkou odcestoval na pracovnú návštevu Talianskej republiky. V Ríme sa zúčastnil na oslavách 150. výročia zjednotenia Talianska, na ktorú ho pozval taliansky prezident Giorgio Napolitano. Oficiálnych osláv sa v Ríme zúčastnili delegácie z vyše 40 krajín sveta. Z Ríma Gašparovič s delegáciou odcestoval do talianskych Benátok, kde sa stretol s predstaviteľmi regionálnej vlády. Región Benátsko je jednou z ekonomicky najvyspelejších oblastí Talianska, ktoré patrí medzi najvýznamnejších obchodných partnerov a investorov v SR.



8. - 9. apríla 2015 - Hospodárska a ekonomická spolupráca medzi Slovenskom a Talianskom či situácia na Ukrajine boli témy približne hodinového rokovania prezidenta SR Andreja Kisku s jeho talianskym náprotivkom Sergiom Mattarellom v Ríme. Prezident SR 9. apríla zavítal do Apoštolského paláca vo Vatikáne, kde ho na osobnej audiencii prijal pápež František.



24. júna 2015 - Prezident SR Andrej Kiska odcestoval do Milána. Na svetovej výstave EXPO 2015 slávnostne otvoril Národný deň Slovenskej republiky. Spolu s hlavou štátu do Milána odcestoval aj minister kultúry Marek Maďarič.