Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

VIDEO: Prezident A. Kiska prijal predstaviteľov baníkov a hutníkov

Z novoročného prijatia baníkov prezidentom Slovenskej republiky Andrejom Kiskom (vpravo) 12. januára 2017 v Prezidentskom pláci v Bratislave. Na snímke zľava podpredseda Združenia baníckych spolkov a cechov Slovenska (ZBSC) Norbert Werner, predseda ZBSC Erik Sombathy a výkonný tajomník ZBSC Dušan Vilim. Foto: TASR Z novoročného prijatia baníkov prezidentom Slovenskej republiky Andrejom Kiskom (vpravo) 12. ja

Prezident SR všade v historických banských mestách Slovenska videl a zažil, ako dlhoročné banícke tradície dodnes ovplyvňujú a určujú charakter a život v týchto mestách a regiónoch.


Bratislava 12. januára (TASR) - Prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska prijal dnes na tradičnom novoročnom stretnutí predstaviteľov baníckych a hutníckych spolkov a cechov, spolu s ich partnermi z krajín V4, Rakúska a Slovinska. Informovala o tom Kancelária Prezidenta SR.



"V prvej polovici môjho funkčného obdobia som mal možnosť navštíviť množstvo slovenských miest a obcí, medzi nimi aj Banskú Bystricu, Banskú Štiavnicu, Kremnicu či Rožňavu. Myslím si, že je nespochybniteľným historickým faktom, že to bolo práve baníctvo, s ktorého rozvojom sa spája aj rozvoj týchto miest v minulosti. Ale nielen rozvoj, ale aj technologický pokrok, na ktorého pamiatky môžeme byť dodnes hrdí. Na vzdelanosť, remeselné a podnikateľské zručnosti našich ľudí v týchto mestách a celých okolitých regiónoch," povedal prezident SR.

Kiska podľa svojich slov "všade v týchto historických banských mestách našej krajiny videl a zažil, ako dlhoročné banícke tradície dodnes ovplyvňujú a určujú charakter a život v týchto mestách a regiónoch". "Aj preto sa vám chcem poďakovať za to, že tieto tradície zachovávate, staráte sa o ne. Aby aj naši mladí ľudia dnes aj v budúcnosti vedeli oceniť schopnosti a zručnosti vás, ale aj našich predkov," podčiarkla hlava štátu.

"Samozrejme, dnes žijeme vo svete, ktorý je úplne iný ako ten, ktorý sme poznali pred päťdesiatimi, alebo ktorý bol pred sto rokmi. Je to svet, v ktorom sa dlhoročné tradície stretávajú s novými nápadmi, v ktorom žijú už nielen popri sebe, ale vo vzájomných vzťahoch," doplnil Kiska.

"Preto by som vás chcel povzbudiť, aby ste medzi sebou, s vašimi partnermi v Česku, Poľsku, Maďarsku, ale aj s tými z Rakúska a Slovinska, s vládami našich krajín hľadali a nachádzali spôsob, ako vaše vedomosti, skúsenosti, ale aj tradície v tom najlepšom slova zmysle dokázali 'predať'. Dokázali ich predať v prospech ľudí, ktorí žijú nielen vo vašich mestách, mestečkách a v priľahlých lokalitách," podčiarkol.

Podľa Kisku je to potrebné preto, "aby sme nielen dnes, ale aj v budúcnosti, a nielen my tu doma, ale aj tí, čo k nám prichádzajú zo zahraničia, vedeli a poznali, aký zásadný a významný bol v minulosti pre Slovensko technologický a priemyselný rozvoj spojený práve s baníctvom a hutníctvom". "Aby ste to vedeli predať v prospech bohatého a rozmanitého kultúrneho dedičstva a vzdelanosti v našich krajinách. Aby sme našu históriu vedeli pretaviť aj do krásnej budúcnosti miest, mestečiek, dedín a celého Slovenska. A v tomto úsilí pravdaže budete mať moju prirodzenú podporu," dodal prezident SR.