Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Prezident SR a minister obrany ocenili vojnových veteránov

Na archívnej snímke Andrej Kiska. Foto: TASR/AP

Podujatie sa uskutočnilo pri príležitosti 100. výročia ukončenia prvej svetovej vojny.

Banská Bystrica 9. novembra (TASR) – Vojnoví veteráni si vo štvrtok večer v banskobystrickej Štátnej opere prevzali v rámci 2. ročníka slávnostného koncertu Vojenskej hudby Banská Bystrica ocenenia, ktoré im odovzdali prezident a hlavný veliteľ Ozbrojených síl (OS) SR Andrej Kiska a minister obrany Peter Gajdoš. Podujatie sa uskutočnilo pri príležitosti 100. výročia ukončenia prvej svetovej vojny. TASR o tom informovala Danka Capáková, hovorkyňa ministerstva obrany.

Pamätnú medailu k 25. výročiu vzniku OS SR si z rúk ministra obrany prevzali účastníci národného boja za oslobodenie Jozef Sokol, Benjamín Strmeň a novodobí veteráni Jiří Kvasnička a Jozef Kubík.

A. Kiska ocenil Ďakovnou medailou prezidenta SR Jána Iľanovského, za ktorého prevzal ocenenie jeho syn, a Vladimíra Strmeňa. Prestížnu cenu si odniesli i novodobí veteráni Ľubomír Kolenčík a Katarína Gašparíková.

"Oceneným vojnovým veteránom patrí naše poďakovanie a uznanie za to, čo v prospech slobody a mieru vykonali. A podujatia ako sú tie dnešné, nám poskytujú jedinečnú príležitosť odmeniť ich za službu pre našu krajinu aj takto verejne," konštatoval Gajdoš.

Ako doplnila Capáková, v súčasnosti pôsobí v zahraničných misiách a operáciách v rámci medzinárodného krízového manažmentu 475 príslušníkov OS SR, z toho 26 žien. Od vzniku Slovenskej republiky plnilo úlohy v zahraničí takmer 18.500 profesionálnych vojakov, z toho 521 žien.

"Rezort obrany v súčasnosti eviduje 7686 vojnových veteránov, z toho 7559 novodobých a 127 veteránov z obdobia druhej svetovej vojny," dodala hovorkyňa ministerstva obrany.