Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Prezident SR odovzdal poverovacie listiny štyrom novým veľvyslancom

Prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska. Foto: TASR - Jakub Kotian

Tí nahradia súčasných veľvyslancov v Maďarsku, Chorvátsku, Lotyšsku a na Ukrajine.

Bratislava 10. júla (TASR) - Prezident SR Andrej Kiska v utorok na návrh vlády SR poveril výkonom funkcie veľvyslanca Pavla Hamžíka, Petra Suska, Ladislava Babčana a Mareka Šafina. Tí nahradia súčasných veľvyslancov v Maďarsku, Chorvátsku, Lotyšsku a na Ukrajine. Informovala o tom Henrieta Hajtová z tlačového oddelenia Kancelárie prezidenta SR.

Hamžík bude viesť veľvyslanectvo v Budapešti, kde nahradí mimoriadneho a splnomocneného veľvyslanca Rastislava Káčera. Hamžík bol ministrom zahraničných vecí v rokoch 1996-1997, neskôr okrem iného pôsobil ako podpredseda vlády pre európsku integráciu, poslanec Národnej rady SR, veľvyslanec SR v Kyjeve a veľvyslanec pre energetickú bezpečnosť na Ministerstve zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR.

Veľvyslanectvo v Záhrebe po novom povedie Susko, súčasný hovorca Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR. Z rezortu diplomacie pochádzajú aj ďalší noví veľvyslanci. Babčan, dezignovaný veľvyslanec pre Litvu a Lotyšsko, je v súčasnosti riaditeľom kancelárie ministra. Šafin, súčasný riaditeľ odboru štátov východnej Európy, južného Kaukazu a Strednej Ázie zas bude šéfovať slovenskému veľvyslanectvu v Kyjeve.