Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Prezident: Adresátmi požiadaviek učiteľov sú všetky politické strany

Na snímke prezident SR Andrej Kiska Foto: TASR - Martin Baumann

Predstavitelia ISU opäť uviedli, že z dôvodu štrajku dochádza k zastrašovaniu učiteľov, ktoré prichádza buď od zriaďovateľov, alebo od riaditeľov škôl.

Bratislava 28. januára (TASR) – Prezident SR Andrej Kiska dnes v Prezidentskom paláci prijal zástupcov Iniciatívy slovenských učiteľov (ISU), ktorí v pondelok 25. januára vyhlásili časovo neobmedzený štrajk. Kiska v príhovore uviedol, že adresátmi požiadavky učiteľov 36 dní pred parlamentnými voľbami sú všetky politické strany, ktoré sa uchádzajúce o dôveru voličov.

"Teda vláda a politická strana, ktorá mala a má zodpovednosť v tomto období, a myslím si, že minister školstva by mal pokračovať v diskusiách, v dialógu. Ale aj všetky politické strany s ambíciou byť v budúcom parlamente a spravovať Slovensko by mali jasne, konkrétne a presvedčivo povedať svoju predstavu nielen učiteľom, ale aj celej verejnosti. Ako konkrétne si predstavujú, aby sme vrátili úctu k vzdelaniu, rešpekt učiteľom," uviedol dnes Kiska. Učitelia informovali hlavu štátu aj o prípadoch zastrašovania. Kiska takéto konanie považuje za neprípustné v slobodnej a demokratickej spoločnosti.



Nespokojným učiteľom podľa jeho slov nejde iba o platové požiadavky. "Ide im o to, či budeme ako štát, ako spoločnosť venovať školstvu a vzdelávaniu našich detí takú pozornosť, akú by si skutočne zaslúžili," dodal. Štrajk je podľa jeho slov krajným krokom. "Nikto z neho nemá radosť. Ani rodičia, ktorých sa dotýka, a určite ani samotní štrajkujúci učitelia. A ani medzi učiteľmi, myslím všetkými učiteľmi na Slovensku, nepanuje plná zhoda na tom, akým najlepším spôsobom presadzovať svoje požiadavky takto krátko pred parlamentnými voľbami," priblížil. Podľa neho však významná zhoda určite panuje na obsahu požiadaviek, ktoré učiteľská iniciatíva nastolila.

Podľa Vladimíra Crmomana z ISU je prijatie u prezidenta veľmi dobrý signál pre celú spoločnosť, pre všetkých učiteľov. "Určite je to pozitívny signál pre všetkých mojich kolegov, ktorí momentálne sú v štrajku,“ dodal. Nespokojní učitelia opäť vyzvali vládu, aby situáciu v školstve začala brať vážne. Aj napriek tomu, že číslo zapojených učiteľov klesá, podľa Crmomana sa hlásia ďalšie školy, ktoré sa chystajú do štrajku zapojiť. Učitelia si stoja aj za svojimi požiadavkami, ktoré sú podľa nich splniteľné. "Vláda stále vládne do 5. marca, vláda má konať," zdôraznila Jana Ftáčnik Pastorková z ISU.

Predstavitelia ISU opäť uviedli, že z dôvodu štrajku dochádza k zastrašovaniu učiteľov, ktoré prichádza buď od zriaďovateľov, alebo od riaditeľov škôl. Niektorým učiteľom je podľa Crmomana napríklad zakázané rozprávať sa o štrajku či vyjadrovať sa pre médiá.