Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Prezident sa na budúci týždeň vyjadrí k situácii na Ústavnom súde

Na archívnej snímke prezident Andrej Kiska Foto: TASR/Michal Svítok

Ústavný súd je v súčasnosti nekompletný, jeho 13-člennému plénu chýbajú dvaja sudcovia.

Bratislava 26. januára (TASR) – Prezident SR Andrej Kiska sa v priebehu budúceho týždňa vyjadrí k situácii na Ústavnom súde. Pre TASR to uviedol riaditeľ komunikačného odboru Kancelárie prezidenta SR Roman Krpelan.

Kiska podľa Krpelana ešte neoznámi, ako bude postupovať ohľadom postu, ktorý sa na Ústavnom súde uvoľní koncom februára odchodom sudcu Ľubomíra Dobríka. Zatiaľ sa nerozhodol, ako naloží s dvojicou kandidátov – Mojmírom Mamojkom a Janou Laššákovou, ktorých parlament zvolil vlani 2. decembra.

„Prezident sa zaoberá kandidátmi, ktorých schválila Národná rada SR,“ ozrejmil Krpelan. V tajnej voľbe uspeli poslanci vládneho Smeru-SD. Laššáková získala 70 hlasov od 104 poslancov prítomných na tajnej voľbe, Mamojka 79.

Laššákovú navrhli stranícki kolegovia Anna Vitteková a Miroslav Číž (Smer-SD), Mamojku prvý prodekan Právnickej fakulty Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici. Mamojka je dekanom tejto fakulty.

V tajnej voľbe neuspeli zvyšní siedmi kandidáti, ktorých nominovala predsedníčka Najvyššieho súdu Daniela Švecová, Združenie sudcov Slovenska, Slovenská advokátska komora, dekanka Právnickej fakulty Trnavskej univerzity v Trnave Andrea Olšovská a opozičné KDH.

Ústavný súd je v súčasnosti nekompletný, jeho 13-člennému plénu chýbajú dvaja sudcovia. Kiska v roku 2014 nevymenoval troch ústavných sudcov zo šestice kandidátov, ktorú schválil parlament. Na prestížny justičný post posunul sudkyňu Janu Baricovú, u ostatných piatich podľa jeho slov nenašiel hlboký záujem o ústavné právo a potrebnú kvalifikáciu, aj keď zákonné nároky spĺňali.

Naposledy sa Ústavný súd SR vlani v decembru odmietol zaoberať Kiskovým návrhom na výklad ústavy ohľadom menovania ústavných sudcov. Hlava štátu rozhodnutie kritizovala. Ústavný súd podľa Kisku rezignoval na jednu zo svojich základných úloh v demokratickom právnom štáte, a to na výklad ústavy a riešenie sporov medzi ústavnými orgánmi.