Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

FOTO: V Prezidentskom paláci privítal Mikuláš deti z detských domovov

Pre deti z detských domovov usporiadal prezident SR Andrej Kiska Mikulášsku nádielku. Deti spoločne s prezidentom rozsvietili aj vianočnú výzdobu paláca a vianočný stromček. V Bratislave 6. decembra 2017. Foto: TASR - Jakub Kotian

Hlava štátu stredajšie privítanie detí označila za najkrajšiu časť výkonu svojej prezidentskej funkcie.

Bratislava 6. decembra (TASR) – Približne 200 detí z piatich detských domovov privítal v stredu v Bratislave prezident SR Andrej Kiska. Grasalkovičov palác na Hodžovom námestí bol opäť po roku miestom mikulášskej nádielky pre deti z detských domovov, tentoraz z Vranova nad Topľou, Kremnice, Ilavy-Klobušíc, Dediny Mládeže (okres Komárno) a Holíča.

"Vianoce sú o rodinách. O tom, aby sme mohli byť so svojimi najbližšími. Keď počujem, koľko detí máme v detských domovoch, som z toho veľmi smutný. Práve v takýchto chvíľach, keď my máme možnosť sadnúť si so svojimi najbližšími, práve vtedy by sme mali myslieť na tých, ktorí toľko šťastia nemajú," povedal prezident. Práve tými sú podľa neho deti z detských domovov či starí, osamelí ľudia.

Pre deti z detských domovov usporiadal prezident SR Andrej Kiska Mikulášsku nádielku. Deti spoločne s prezidentom rozsvietili aj vianočnú výzdobu paláca a vianočný stromček. V Bratislave 6. decembra 2017.
Foto: TASR - Jakub Kotian

Stredajšie privítanie detí označil za najkrajšiu časť výkonu svojej prezidentskej funkcie. "Tu, v tejto sále po celý rok prijímam rôznych prezidentov, premiérov, významných politikov zahraničných alebo slovenských. Dnes je pre mňa obrovskou cťou, že môžem privítať tých najvzácnejších, vás, deti," uviedol prezident.

Malý Jurko z detského domova Maurícius v Kremnici spolu s prezidentom rozsvietil vianočný stromček v sále. Spolu s ním sa rozsvietil aj vianočný stromček pred palácom, ako aj vianočná svetelná výzdoba celého Prezidentského paláca.

Pre deti z detských domovov usporiadal prezident SR Andrej Kiska Mikulášsku nádielku. Deti spoločne s prezidentom rozsvietili aj vianočnú výzdobu paláca a vianočný stromček. V Bratislave 6. decembra 2017.
Foto: TASR - Jakub Kotian

Medzi malých návštevníkov následne zavítal Mikuláš s anjelom a čertom. Odmenil ich sladkými balíčkami. Ešte predtým si však prítomní vypočuli od detí básničky a pesničky, ktoré umocnili predvianočnú atmosféru v paláci.

"Trému mávajú vždy, ale nerozhoduje, či je to u prezidenta, alebo pred spolužiakmi, alebo kdekoľvek inde. Keď ale chcú, vedia sa pochlapiť, vydržať, prekonať stres a odovzdať pekný darček," povedal pre TASR riaditeľ detského domova Maurícius Stanislav Šumichrast. A hoci deti prezidenta poznajú, nemyslí si, že si ešte uvedomujú váhu jeho osobnosti a takéto stretnutia vnímajú ako estetický zážitok z krásnych priestorov a darčekov.

"Prajú si veľmi veľa vecí a niekedy sú priania veľmi zaujímavé. Želajú si úplne všetko, od sladkostí cez futbalové lopty či bicykle," priblížil Šumichrast. Podľa neho sú to často aj bežné drobnosti, ktoré si človek ani neuvedomuje.