Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

A. KISKA: Pôjde o najdôležitejšie parlamentné voľby desaťročia

Prezident Andrej Kiska počas príhovoru v RTVS. Foto: screenshot RTVS

Prezident si uvedomuje, že pre mnohých voličov pôjde iba kompromis, je však presvedčený o tom, že si na kandidátkach môžu vybrať a podporiť takých ľudí, ktorých si vážia a dôverujú im.


Bratislava 2. marca (TASR) – Nezúčastniť sa volieb podľa prezidenta Andreja Kisku často znamená podporiť tých, ktorých najviac kritizujeme. Uviedol to v dnešnom príhovore v RTVS v rámci ktorého vyzval občanov na využitie ich hlasovacieho práva.

"V parlamentných voľbách v sobotu to pre mnohých nebude jasná voľba. Ani nebudeme rozhodovať o svojich ideálnych predstavách. Rozhodneme však o tom, ako bude vyzerať Slovensko o štyri roky,"
konštatoval.

Pripomenul, že pôjde o dlhý čas v zložitom období v Európe, vo svete, ale aj z hľadiska riešenia dlhodobých domácich problémov. "V sobotu rozhodnete, ktorým stranám a akým ľuďom dáte mandát na to, aby najbližšie štyri roky konali zodpovedne, rozvážne, múdro aj kvalifikovane. A hoci sú každé voľby dôležité, myslím si, že pôjde vo viacerých ohľadoch o najdôležitejšie parlamentné voľby tohto desaťročia," upozornil.

Prezident si uvedomuje, že pre mnohých voličov pôjde iba kompromis, je však presvedčený o tom, že si na kandidátkach môžu vybrať a podporiť takých ľudí, ktorých si vážia a dôverujú im.

Súčasne dúfa, že politici od štvrtkového (3.3.) rána dodržia 48- hodinové volebné moratórium a nezneužijú žiadne plánované či neplánované udalosti v prospech alebo neprospech ktorejkoľvek politickej strany.

Podľa Kisku sa nedá vylúčiť, že o novej podobe parlamentu, ako aj o zložení vlády, napokon rozhodne niekoľko desiatok alebo stoviek hlasov. "O tom, ako bude Slovensko vyzerať o štyri roky, môžu naozaj rozhodnúť hlasy každého z nás. Tých z nás, ktorí voliť pôjdu, ale aj tých, ktorí nepôjdu," podotkol s tým, že pri vyššej volebnej účasti budú politici cítiť aj väčší záväzok pri zostavovaní programového vyhlásenia budúcej vlády a pri výkone ich mandátu v parlamente.
Príhovor prezidenta SR Andreja Kisku k sobotňajším voľbám do Národnej rady SR

Milí spoluobčania,

o niekoľko hodín by mali politické strany ukončiť svoju volebnú kampaň. Politici by sa mali od zajtrajšieho rána zdržať aktivít a vyhlásení, ktoré by mohli ovplyvniť vaše rozhodovanie v parlamentných voľbách v sobotu 5. marca. Dúfam, že to dodržia. Že nezneužijú žiadne plánované alebo neplánované udalosti v prospech alebo neprospech ktorejkoľvek politickej strany. A že budete mať možnosť za férových okolností dobre zvážiť, komu dáte v sobotu svoj hlas. Chcem vás dnes požiadať predovšetkým o to, aby ste tak určite urobili. Aby ste prišli voliť.

V parlamentných voľbách v sobotu to pre mnohých nebude jasná voľba. Ani nebudeme rozhodovať o svojich ideálnych predstavách. Budeme však rozhodovať a rozhodneme o tom, ako môže a ako bude vyzerať Slovensko o štyri roky, v roku 2020.

Budú to veľmi dlhé štyri roky v osobitne zložitom období v Európe aj vo svete. Budú to osobitne dlhé štyri roky aj z hľadiska riešenia alebo neriešenia našich domácich problémov, ktoré u nás dlhodobo máme. V sobotu rozhodnete, ktorým stranám a akým ľuďom dáte mandát na to, aby najbližšie štyri roky konali zodpovedne, rozvážne, múdro aj kvalifikovane. A hoci sú každé voľby dôležité, myslím si, že tento týždeň v sobotu pôjde vo viacerých ohľadoch o najdôležitejšie parlamentné voľby tohto desaťročia.

Viem, že pre mnohých voličov pôjde v týchto voľbách o ťažké rozhodovanie. A veľa z vás ešte nie je pevne rozhodnutých. Obraciam sa hlavne na tých, ktorí váhajú - a ktorí váhajú, či vôbec ísť voliť.

Uvedomujem si, že riešením je pre mnohých voličov iba kompromis. Mne samému pri rozhodovaní pomôže, že môžem krúžkovaním podporiť ľudí, ktorí sú v politickej strane, s ktorej programom sa viem stotožniť, a ktorých si vážim a ktorým môžem dôverovať. Myslím, že aj pri najvyšších nárokoch takých ľudí na kandidátkach nájdete.

Chcem vás požiadať, aby ste sa v sobotu zúčastnili volieb, ktorých výsledok je otvorený. Je nás takmer štyri a pol milióna voličov a nikto sa dnes neodváži predpovedať výsledky týchto volieb. Nedá sa vylúčiť, že o podobe parlamentu, ako aj o zložení vlády, môže napokon rozhodnúť aj niekoľko desiatok alebo stoviek hlasov. A teda o tom, ako bude Slovensko vyzerať o štyri roky, môžu naozaj rozhodnúť hlasy každého z nás. Tých z nás, ktorí voliť pôjdu, ale aj tých, ktorí by voliť nešli alebo voliť nepôjdu.

Posledné mesiace a týždne tejto predvolebnej kampane ukázali, že ľudia nie sú voči politikom bezmocní, a skutočné problémy krajiny nie je možné dlhodobo obchádzať. Viac ako pred ktorýmikoľvek predchádzajúcimi parlamentnými voľbami sa nakoniec hovorilo napríklad aj o stave nášho zdravotníctva, o problémoch nášho školstva. Politické strany predstavili programy a svojich predstaviteľov pre boj s korupciou a za lepšie fungovanie právneho štátu. Bude nakoniec na vás, milí spoluobčania, na čo položíte dôraz v sobotu pri voľbách. A čím vyššia bude volebná účasť, tým väčší záväzok budú politici cítiť pri zostavovaní programového vyhlásenia budúcej vlády a pri výkone ich mandátu v parlamente.

Hovoriť o voľbách ako o oslave demokracie môže znieť príliš pateticky. Hoci je to pravda. Voliť, to je našou výsadou, naším právom. Ísť voliť je možnosť ovplyvniť dianie v našej krajine, zobrať na seba zodpovednosť. Preto, prosím, venujte tých niekoľko desiatok minút – možno polhodinku, ceste do volebnej miestnosti, venujte ich svojej krajine.

Mnohokrát si ale neuvedomujeme, čo znamená nejsť voliť. Že to znamená nechať prepadnúť svoj hlas možno práve tej strane, ktorú by sme v parlamente vôbec nechceli vidieť. Nejsť voliť znamená často podporiť tých, ktorých najviac kritizujeme.

Preto - ak sa domnievate, že Slovensko sa vyvíja správnym smerom, ale aj ak si myslíte, že Slovensko potrebuje pridať - poďte voliť. Ak sa domnievate, že autorita Slovenska v Európe rastie, ale aj naopak, ak sa domnievate, že upadá a na niektoré tendencie sa pozeráte so znepokojením a obavou, dajte to najavo - a poďte voliť.

Myslím, že Slovensko sa vždy v tých najdôležitejších voľbách rozhodlo tak, že sme sa po nich pohli k lepšiemu, urobili sme pokrok a dokázali pridať. Obyčajne to bolo spojené aj s vyššou volebnou účasťou.

Som presvedčený, že toto sú dôležité voľby – preto, prosím, príďte voliť.

Ďakujem vám a držím vám palce.