Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

ÚVK riešila neoprávnené zaznamenávanie osobných údajov voličov

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

ÚVK dostala aj podnet, v ktorom občania tiež namietali oblečenie členov okrskových volebných komisií.

Bratislava 15. marca (TASR) - Niektorí členovia jednej okrskovej volebnej komisie v Trebišovskom okrese si do svojej vlastnej evidencie zapisovali, kto z tamojších voličov hlasoval a kto nie. Ústrednú volebnú komisiu (ÚVK) na to upozornil podnet, ktorý hovorí o neoprávnenom zaznamenávaní osobných údajov. ÚVK členov tejto komisie varovala pred prípadným protizákonným konaním.

"Prijali sme uznesenie a odporučilo sa dať do pozornosti členom okrskovej volebnej komisie, že je tu aj Trestný zákon, ktorý sleduje prípadné neoprávnené získavanie alebo sledovanie osobných údajov," uviedla zapisovateľka ÚVK Eva Chmelová. Členovia komisie boli podľa jej slov poučení, že s danými údajmi môžu narábať len v súvislosti s výkonom ich funkcie. "Po ukončení funkcie musia túto činnosť zanechať," zdôraznila Chmelová.

ÚVK dostala aj podnet, v ktorom občania namietali oblečenie členov okrskových volebných komisií. "Občanom sa nepáči, ako sú oblečení členovia okrskovej volebnej komisie. Boli by radi, keby sa im nariadilo, aby chodili spoločensky oblečení," priblížila Chmelová. Dodala, že je na každom členovi, ako sa oblečenie, zákon im odev neprikazuje.

Občania sa v podnetoch ÚVK sťažujú na politickú situáciu

Nespokojnosť s politickou situáciou, s prezidentskými kandidátmi či sťažnosť voliča, že mu neprišiel voličský preukaz.

To sú podnety, ktorými sa zaoberala Ústredná volebná komisia na svojom dnešnom prvom zasadnutí. Informoval o nich predseda komisie Péter Nyilfa (SMK) s tým, že hlasovanie je zatiaľ bezproblémové.

Podnety sa podľa jeho slov netýkali zákonnosti volieb. "Ľudia sa sťažovali, že nie sú spokojní s politickou situáciou na Slovensku a že nesúhlasia s kandidatúrou jednotlivých kandidátov. Ďalší volič sa sťažoval, že zaslal mailom žiadosť o voličský preukaz a do určitej lehoty ho nedostal," priblížil Nyilfa. Komisia sa skontaktovala so sťažovateľom a zistila, že voličský preukaz žiadateľovi prišiel.

Členovia ÚVK po rokovaní vyšli do terénu, kde skontrolujú okrskové volebné komisie. Najbližšie sa zídu popoludní, kde si odovzdajú informácie z terénu a budú riešiť prípadné ďalšie podnety. Tie môžu ľudia hlásiť aj na telefonickej linke ÚVK, pre voličov funguje aj infolinka.

Slováci si dnes volia nového prezidenta SR od siedmej hodiny rána, výnimkou je obec Lazany, kde môžu občania hlasovať od šiestej hodiny. Vyberať si môžu voliči zo 14 kandidátov. Svojmu favoritovi môžu hlas odovzdať v 5958 okrskoch. Čas majú do 22.00 h. Voliť môže vyše 4,3 milióna občanov. Počas volebného dňa platí volebné moratórium.

o zatvorení volebných miestností o 22.00 h sa začnú sčítavať hlasy. Priebežné neoficiálne výsledky bude zverejňovať Štatistický úrad SR na dvoch webstránkach na www.volbysr.sk a www.statistics.sk. Prvé neoficiálne priebežné výsledky by sa mohli objaviť približne o 22.30 h. Na spomínaných stránkach budú zverejnené aj oficiálne výsledky, ale až po tom, čo ich potvrdí Ústredná volebná komisia, teda v nedeľu 16. marca.

Ak v dnešnom prvom kole ani jeden z kandidátov nezíska nadpolovičnú väčšinu platných hlasov oprávnených voličov, v sobotu 29. marca sa uskutoční druhé kolo. V ňom sa stretnú dvaja najúspešnejší kandidáti z prvého kola. Súčasnej hlave štátu Ivanovi Gašparovičovi sa skončí funkčné obdobie 15. júna.