Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Pre voličov funguje infolinka, svoje číslo zverejnila aj ÚVK

Na snímke volebná miestnosť v prvom kole voľby prezidenta Slovenskej republiky vo volebnej miestnosti na prevažne rómskom sídlisku Luník IX v Košiciach v sobotu 15. marca 2014. Na sídlisku je minimálny záujem o voľby. Foto: TASR/František Iván

Po zatvorení volebných miestností o 22.00 h sa začnú sčítavať hlasy.

Bratislava 15. marca (TASR) - Otázky občanov k dnešným prezidentským voľbám zodpovie informačná linka, ktorá dnes funguje od 7.00 h do 22.00 h. Informácie sa ľudia dozvedia na číslach 02/4859 2312 a 02/4859 2313. Voliči sa môžu obrátiť aj priamo na Ústrednú volebnú komisiu, ktorá tiež zverejnila svoje číslo na stránke ministerstva vnútra.

Informačná linka je určená výlučne pre občanov, právnickým osobám, médiám, politickým stranám a obciam informácie neposkytuje. Pracovníci rezortu vnútra na nej informujú voličov o ich právach a povinnostiach či o organizačnom zabezpečení volieb.

Slováci si dnes volia nového prezidenta SR. Vyberať si môžu zo 14 kandidátov. Svojmu favoritovi môžu hlas odovzdať v 5958 okrskoch. Čas majú do 22.00 h. Voliť môže vyše 4,3 milióna občanov. Počas volebného dňa platí volebné moratórium.

Po zatvorení volebných miestností o 22.00 h sa začnú sčítavať hlasy. Priebežné neoficiálne výsledky bude zverejňovať Štatistický úrad SR na dvoch webstránkach na www.volbysr.sk a www.statistics.sk. Zverejní na nich aj oficiálne výsledky, ale až po tom, čo ich potvrdí Ústredná volebná komisia, teda v nedeľu 16. marca.

Ak v dnešnom prvom kole ani jeden z kandidátov nezíska nadpolovičnú väčšinu platných hlasov oprávnených voličov, v sobotu 29. marca sa uskutoční druhé kolo. V ňom sa stretnú dvaja najúspešnejší kandidáti z prvého kola. Súčasnej hlave štátu Ivanovi Gašparovičovi sa skončí funkčné obdobie 15. júna.