Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Robert Fico oficiálne oznámil svoju kandidatúru na prezidenta SR

Predseda vlády Robert Fico oznámil svoju oficiálnu kandidatúru na post prezidenta SR. Foto: TASR/Michal Svítok

Prezidentské voľby budú na jar 2014. Predseda Národnej rady SR Pavol Paška (Smer-SD) predpokladá, že by termín prezidentských volieb mohol oznámiť do konca roka.

Bratislava 18. decembra (TASR) - Premiér Robert Fico (Smer-SD) zabojuje o najvyššiu ústavnú funkciu. Svoju oficiálnu kandidatúru na post prezidenta SR oznámil dnes pred pozvanými hosťami v Historickej budove Národnej rady SR.

"Môjmu osobnému rozhodnutiu a rozhodnutiu strany Smer-SD predchádzala úvaha, podľa ktorej súčasná vláda požíva jeden z najsilnejších politických mandátov v Európskej únii (EÚ)," vyhlásil Robert Fico. Dodal, že ďakuje predsedníctvu Smeru-SD za konsenzuálne vyslovenie podpory.



Ako prezident chce využiť svoje dlhoročné politické skúsenosti, ale aj dobré vzťahy s ďalšími dvoma najvyššími ústavnými činiteľmi, ktorí sú tiež nominantami strany Smer-SD.

"Ako by mohla vyzerať životne dôležitá spolupráca medzi prezidentom, predsedom parlamentu a premiérom, keď jeden z kandidátov hovorí o Smere-SD ako o strane extrémistov?," opýtal sa Robert Fico. Pripomenul, že ďalší kandidáti chcú byť ako prezidenti protiváhou vlády, teda s ňou chcú bojovať. To by však podľa Roberta Fica komplikovalo pozíciu Slovenska vo vzťahu k euroatlanitckým štruktúram, aj V4, kde čoskoro preverzme predsedníctvo práve Slovenská republika.



"Bolo by chybou, keby prezident vo svojej funkcii len zbieral politické skúsenosti. Musí prinášať predvídateľnosť svojich rozhodnutí, musí byť garantom záväzkov voči európskym a transatlantickým štruktúram," povedal Robert Fico.

"Chcem byť vlastenecký prezident. Patrím k posledným dvom aktívnym politikom, ktorí hlasovali za Deklaráciu o nezávislosti SR a ústavu SR v roku 1992," vyhlásil s tým, že zároveň chce byť hlavou štátu, ktorá bude zastupovať aj príslušníkov národnostných menšín.

Dodal, že Smer-SD má, bez ohľadu na výsledok prezidentských volieb, predpoklady na to, aby aj v najbližších rokoch zohrával v slovenskej politike dominantnú úlohu.

Po dnešnom vyhlásení má tak aj najsilnejšia parlamentná strana známeho svojho nominanta. Záujem o prezidentské kreslo spolu s ním už oznámilo 15 kandidátov. Presný termín konania sa volieb ešte nie je známy. Predseda parlamentu Pavol Paška ho chce oznámiť do konca tohto roka.



Do súboja o Prezidentský palác ide Pavol Hrušovský (nominant KDH a Mosta-Híd), nezaradený poslanec Radoslav Procházka, prvý predseda KDH Ján Čarnogurský, Milan Kňažko a kandidát SMK Gyula Bárdos. Ďalej podnikateľ a filantrop Andrej Kiska, Peter Osuský z SaS, občiansky kandidát Jozef Behýl, Stanislav Martinčko (Koalícia občanov Slovenska), invalidný dôchodca z Košíc Leonid Chovanec aj Milan Melník, ktorý už v minulosti kandidoval. Zoznam kandidátov dopĺňa Ľubica Blašková, primátor Rimavskej Soboty Jozef Šimko, kardiochirurg Viliam Fischer. Pribudnúť by mal aj nominant Komunistickej strany Slovenska.