Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Slovensko

Na spracovaní výsledkov bude robiť približne 870 ľudí

Snímka z tretej záverečnej skúšky spracovania výsledkov volieb prezidenta SR 2014 v sídle odborného sumarizačného útvaru Obvodnej volebnej komisie v Bratislave v utorok 11. marca 2014. Foto: TASR/Michal Svítok

Volebné miestnosti sa otvoria v sobotu 15. marca o 7.00 h, zatvoria sa o 22.00 h. Priebežné neoficiálne výsledky budú zverejňované na stránkach www.volbysr.sk a www.statistics.sk.

Bratislava 11. marca (TASR) - Na spracovaní výsledkov sobotňajších prezidentských volieb sa bude podieľať približne 870 osôb, vrátane servisu a logistiky. Oznámila to na dnešnej tlačovej konferencii k tretej skúške spracovania výsledkov volieb predsedníčka Štatistického úradu (ŠÚ) SR Ľudmila Benkovičová.

Informovala, že na tretiu skúšku je nasadených približne 800 pracovníkov ústredia a krajských pracovísk ŠÚ SR. "Jej hlavným cieľom je kontrola dostupnosti systému zo sídiel obvodných volebných komisií, preverenie organizácie práce a techniky vrátane prenosových sietí z miest vstupov okrskových zápisníc do systému spracovania volebných výsledkov, kontrola správnosti výsledkov v zápisniciach a overenie funkčnosti prezentácie priebežných a definitívnych výsledkov," priblížila Benkovičová.

Volebné miestnosti sa otvoria v sobotu 15. marca o 7.00 h, zatvoria sa o 22.00 h. Priebežné neoficiálne výsledky budú zverejňované na stránkach www.volbysr.sk a www.statistics.sk. Prvé by sa mali objaviť najskôr o 22.30 h. Na spomínaných stránkach budú zverejnené aj oficiálne výsledky, ale až po tom, čo ich potvrdí Ústredná volebná komisia, teda v nedeľu 16. marca.

Benkovičová neočakáva, že by spracovanie a zverejňovanie výsledkov malo niečo ohroziť. "Máme vypracovaný špeciálny bezpečnostný projekt," vysvetlila. Sumarizácie výsledkov budú prebiehať v Integrovanom volebnom informačnom systéme (IVIS-e). Ten podľa Benkovičovej poskytuje elektronické služby na prípravu volieb, referend a hlasovaní, zber a spracovávanie výsledkov, ako aj prezentáciu priebežných a definitívnych výsledkov.



"Uľahčuje prácu nielen našim ľuďom, ale všetkým, ktorí sa na spracovaní výsledkov podieľajú. Zavedením systému sa totiž výrazne eliminuje chybovosť spracovania pri príprave a spracovávaní výsledkov," doplnila s tým, že systém pomáha urýchliť proces spracovania dokumentov.


Výsledky volieb budú zverejňované na dvoch webstránkach

Výsledky sobotňajšieho prvého kola prezidentských volieb bude Štatistický úrad (ŠÚ) SR zverejňovať na dvoch webstránkach - www.volbysr.sk a www.statistics.sk. Informovala o tom dnes predsedníčka ŠÚ SR Ľudmila Benkovičová.

Na webstránkach budú zverejňované priebežné neoficiálne výsledky, prvé by sa mali objaviť najskôr o 22.30 h, teda polhodinu po zatvorení volebných miestností. Zverejnené budú aj definitívne oficiálne výsledky. Tie ŠÚ SR zverejní až po tom, ako ich potvrdí Ústredná volebná komisia. Urobiť by tak mala v nedeľu 16. marca.

Počas priebežného zverejňovania výsledkov budú môcť ľudia na internetových stránkach nájsť hlasy odovzdané kandidátom aj účasť na hlasovaní. "Užívateľ nájde na stránkach hlasy odovzdané jednotlivým kandidátom tak, ako sú sčítavané v jednotlivých okrskových volebných komisiách a samozrejme súhrnné výsledky o počte hlasujúcich, odovzdaných obálok, o počte platných hlasov," priblížil generálny riaditeľ Sekcie informatiky ŠÚ SR Štefan Tóth.

Prvé kolo volieb sa na Slovensku uskutoční v sobotu 15. marca. Pokiaľ v ňom ani jeden kandidát nezíska nadpolovičnú väčšinu platných hlasov oprávnených voličov, v sobotu 29. marca sa uskutoční druhé kolo. V ňom sa stretnú dvaja najúspešnejší kandidáti z prvého kola. Zvolený kandidát sa ujíma funkcie prezidenta SR zložením sľubu. Skladať ho bude 15. júna, keď sa skončí funkčné obdobie súčasnej hlave štátu Ivanovi Gašparovičovi.

Oficiálnymi kandidátmi na prezidenta SR sú premiér Robert Fico (Smer-SD), manažér a filantrop Andrej Kiska, expredseda KDH Ján Čarnogurský, šéf klubu KDH Pavol Hrušovský (KDH, Most-Híd, SDKÚ-DS), Jozef Behýl, expolitik Milan Kňažko, nezaradený poslanec NR SR Radoslav Procházka, nominant SMK Gyula Bárdos, Milan Melník, kardiológ Viliam Fischer, Stanislav Martinčko, kandidát KSS Ján Jurišta, primátor Rimavskej Soboty Jozef Šimko a poslankyňa NR SR Helena Mezenská z OĽaNO. Prípadné druhé kolo volieb bude 29. marca.