Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Slovensko

VIDEO: Prezident vymenoval L. Kamenického za ministra financií

Na snímke vľavo nový minister financií Ladislav Kamenický (SMER-SD) a vpravo prezident SR Andrej Kiska počas menovania v Prezidentskom paláci 7. mája 2019 v Bratislave. Prezident SR Andrej Kiska ho v utorok vymenoval do funkcie na návrh vlády. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Nomináciu poslanca Národnej rady (NR) SR Ladislava Kamenického (Smer-SD) oznámil premiér Peter Pellegrini spolu s predsedom Smeru-SD Robertom Ficom 9. apríla v Košiciach.

Bratislava 7. mája (TASR) - Novým ministrom financií je Ladislav Kamenický (Smer-SD). Prezident SR Andrej Kiska ho v utorok vymenoval do funkcie na návrh vlády. Hlava štátu vyzdvihla dôležitosť rezortu financií a upozornila na to, že situácia, v ktorej Kamenický preberá vedenie rezortu, nie je jednoduchá.

Kiska poznamenal, že sa objavujú signály o tom, že ekonomike celosvetovej, európskej, ale aj národnej sa nemusí dariť najlepšie. "My sme ako keby vyčerpali náš rast založený na priemyselnej veľkovýrobe," myslí si prezident.



Ďalšou výzvou ministra financií je podľa Kisku dodržanie naplánovaného vyrovnaného rozpočtu. Zdôraznil, že ho môžu ohroziť aj niektoré poslanecké návrhy, ktoré sú predložené v parlamente. Zároveň dodal, že sa schyľuje k voľbám, čo je rizikové obdobie. "Je vidieť obrovský záujem spraviť si najväčšiu politickú reklamnú kampaň, ako sa dá," podotkol Kiska.



Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) na prezidentovu kritiku reagoval s tým, že to patrí k štandardnej politickej kultúre. "Ja som včera pokritizoval pána prezidenta a je úplne normálne, ak pán prezident zase potreboval trochu pokritizovať nás," skonštatoval.



Kamenický má podľa premiéra všetky predpoklady na to, aby zvládol funkciu ministra financií. "Pán minister, pokiaľ pôjde v línii ozdravovania verejných financií a naozaj hospodárneho nakladania s peniazmi všetkých Sloveniek a Slovákov, tak bude mať vždy moju plnú a maximálnu podporu," uistil predseda vlády.

Kamenický má voči tejto funkcii podľa vlastných slov veľký rešpekt. "Funkciu ministra financií považujem za úplne kľúčovú, jednu z najdôležitejších vo vláde SR. Preberám tento úrad v nie ľahkej dobe, samozrejme, máme asi tak desať mesiacov pred voľbami, na druhej strane, to čo spomínal aj pán prezident, ochladzuje sa nám ekonomika. Budem musieť s týmto, samozrejme, pracovať," priblížil minister financií s tým, že najväčšou výzvou bude udržanie historicky prvého vyrovnaného rozpočtu.

V súvislosti s avizovanými sociálnymi opatreniami poznamenal, že sa budú týkať až rozpočtu na budúci rok. "Ja s tým budem musieť rátať, myslím si, že nejaká dohoda už je na stole. Samozrejme, celkové vyčíslenie tých dosahov, ešte si na to počkám a na základe toho budem zostavovať rozpočet na budúci rok," dodal minister.

Kamenický súčasne uviedol, že zaregistroval správy, v ktorých sa spomínalo meno Ľudovíta Makóa v súvislosti s pozíciou šéfa Finančnej správy (FS) SR. Tieto však vyvrátil. "Ja som o takomto mene nikdy neuvažoval a ani neuvažujem," zdôraznil.

Ladislav Kamenický sa narodil 4. októbra 1970. Absolvent bratislavskej Ekonomickej univerzity vstúpil do vysokej politiky po voľbách v roku 2012, keď sa stal poslancom NR SR za Smer-SD. Do poslaneckej lavice zasadol aj po voľbách v roku 2016.

Na snímke vľavo nový minister financií Ladislav Kamenický (SMER-SD) v Prezidentskom paláci 7. mája 2019 v Bratislave. Prezident SR Andrej Kiska ho v utorok vymenoval do funkcie na návrh vlády.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


Okrem vykonávania poslaneckého mandátu zastával aj post predsedu Výboru NR SR pre financie a rozpočet a bol členom Výboru NR SR pre európske záležitosti. V súčasnom volebnom období figuroval aj ako jeden z predkladateľov kľúčových zákonov strany Smer-SD. Išlo o zákon o zastropovaní odchodu do dôchodku alebo zákon o obedoch zadarmo. Parlamentný finančný výbor pod jeho vedením 20. septembra 2017 rozhodol, že preverí financovanie prezidentskej kampane Andreja Kisku v období rokov 2013 a 2014. "Ide nám o to, aby sa objasnilo financovanie kampane prezidenta SR Andreja Kisku," uviedol Kamenický pre TASR.

V straníckych štruktúrach pôsobí nový minister financií ako predseda okresnej organizácie Smeru-SD v bratislavskom Ružinove. Od 26. apríla 2018 je členom predsedníctva strany, ktoré má 15 členov.

Podľa dostupných informácií Ladislav Kamenický pred nástupom do verejnej funkcie podnikal a založil viacero menších spoločností, pričom v piatich z nich figuruje ako vlastník či spoluvlastník. Ide o spoločnosti Eufinex, PoistnaKalkulacka.sk, Ixion, Gallery Slovakia, Arkturus.

a snímke vľavo nový minister financií Ladislav Kamenický (SMER-SD) a vpravo prezident SR Andrej Kiska počas menovania v Prezidentskom paláci 7. mája 2019 v Bratislave. Prezident SR Andrej Kiska ho v utorok vymenoval do funkcie na návrh vlády.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


"Žiadna z existujúcich spoločností nie je v konkurze ani reštrukturalizácii, nemá žiadne dlhy a nedoplatky alebo pohľadávky voči štátu. Navyše, ani jedna z predmetných spoločností sa nikdy neuchádzala o štátne zákazky," uviedol Kamenický s tým, že po vymenovaní za ministra financií je pripravený odpovedať na otázky médií.

Bývalý minister financií Peter Kažimír svojho nástupcu Ladislava Kamenického označil za praktického človeka. "Rezort financií je vo veľmi dobrom konsolidovanom stave, čo sa týka personálneho zloženia," skonštatoval Kažimír v diskusnej relácii TA3 V politike s tým, že z tohto pohľadu to nový minister nebude mať zložité.