Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Prezident vymenoval nového predsedu SAV Pavla Šajgalíka

Na snímke vpravo prezident SR Andrej Kiska odovzdáva menovací dektrét novému predsedovi SAV Pavlovi Šajgalíkovi (vľavo) v Bratislave 15. januára 2015. Foto: TASR - Martin Baumann

Prezident Andrej Kiska dnes odvolal Jaromíra Pastoreka z funkcie predsedu Slovenskej akadémie vied (SAV). Zároveň vymenoval za nového šéfa výskumnej inštitúcie Pavla Šajgalíka.

Bratislava 15. januára (TASR) - Prezident Andrej Kiska dnes odvolal Jaromíra Pastoreka z funkcie predsedu Slovenskej akadémie vied (SAV). Zároveň vymenoval za nového šéfa výskumnej inštitúcie Pavla Šajgalíka.



"Rád by som vám, pán Šajgalík, úprimne zaželal veľa síl pri riadení tejto najdôležitejšej slovenskej vedeckej inštitúcie," uviedol vo svojom príhovore Kiska. Veda a výskum sú podľa hlavy štátu dôležité pre budúcnosť či pre šírenie dobrého mena Slovenska vo svete.

Ako dodal, dôležitou úlohou nového predsedu SAV bude okrem iného zlepšenie jej imidžu a komunikácie výsledkov práce vedcov. "Želal by som si, aby Slovenská akadémia vied bola príkladom modernej, efektívnej a pre krajinu prospešnej inštitúcie. Bolo by to dobré nielen pre akadémiu, ale aj pre celú slovenskú vedu," povedal prezident. Zároveň poďakoval Pastorekovi za čas a úsilie, ktoré venoval práci pre slovenskú vedu a výskum.

O výmene na predsedníckej stoličke rozhodli členovia Snemu SAV, ktorí ešte 18. decembra minulého roka na mimoriadnom rokovaní navrhli vtedajšieho šéfa Pastoreka odvolať. Kritici mu nevyčítali len rozpočet SAV na rok 2015, ale aj to, že nezastupoval vedcov tak, ako by mal, či zlú komunikáciu vo vnútri inštitúcie.

Tu bude player


Delegáti snemu zároveň 7. januára na mimoriadnom rokovaní rozhodli, že novým predsedom SAV bude Šajgalík. Ten dovtedy zastával funkciu podpredsedu SAV pre ekonomiku. Šajgalík získal podporu 71 percent členov snemu.

Pastorek sa po novom stane splnomocnencom vlády pre výskum a inovácie. Vláda o tom rozhodla na stredajšom (14.1.) rokovaní. Ide o nový post splnomocnenca, ktorého štatút v stredu vláda schválila tiež.