Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Prezident vymenoval troch sudcov ústavného súdu

Na snímke zľava Miroslav Duriš, Jana Laššákova a Mojmír Mamojka, ktorí si prebrali menovacie dekréty v Prezidentskom paláci v Bratislave vo štvrtok 14. decembra 2017. Foto: TASR - Martin Baumann

Menovaním trojice nových sudcov bol ukončený takmer tri roky trvajúci spor hlavy štátu s Národnou radou SR, kde mal Kiska vážne výhrady k odbornosti kandidátov zvolených v parlamente.

Bratislava 14. decembra (TASR) – Prezident SR Andrej Kiska menoval na návrh Národnej rady SR za ústavných sudcov Janu Laššákovú, Mojmíra Mamojku a Miroslava Duriša. Ústavný súd (ÚS) SR bude po takmer troch rokoch opäť v kompletnom zložení.

Talár ústavných sudcov si na 12 rokov obliekajú doterajšia poslankyňa Národnej rady SR a členka strany Smer-SD Laššáková (65), bývalý poslanec Národnej rady SR za stranu Smer-SD a akademik Mamojka (67) a notár a externý vysokoškolský pedagóg Duriš (51). Laššáková a Mamojka boli pri voľbe v parlamente nominovaní stranou Smer-SD, Duriš Notárskou komorou Slovenskej republiky.

Prezident novým ústavným sudcom zaželal veľa energie a síl pri napĺňaní poslania v najdôležitejšej súdnej inštitúcii. Pripomenul im, že od dnešného dňa nesú veľkú zodpovednosť, pretože Ústavný súd je v každom demokratickom štáte považovaný za najváženejšiu súdnu autoritu, ktorá chráni práva a slobody ľudí.

„Je pravdou, že na moje rozhodnutie o vymenovaní ste čakali trochu dlhšie. Chcem preto dnes vyjadriť nádej, že toto čakanie sa napokon našej krajine vyplatí a že svojou prácou prispejete k posilneniu autority Ústavného súdu v očiach odbornej, ale aj širšej verejnosti,“ povedal novým ústavným sudcom Kiska. „Považujem to za mimoriadne dôležitú úlohu, pretože dobre fungujúci právny štát musí byť postavený na dôvere k jeho najdôležitejším ústavným inštitúciám,“ doplnil.

Slávnostného aktu v Prezidentskom paláci sa okrem predsedu ústavnoprávneho výboru Národnej rady SR Róberta Madeja (Smer-SD) zúčastnila aj predsedníčka Ústavného súdu SR Ivetta Macejková. „Ja to vítam, ja som aj pánu prezidentovi zaďakovala, že sa rozhodol tak, ako rozhodol, a vymenoval troch nových kolegov, ja ich vítam v mene svojom aj svojich kolegov, veľmi nám to pomôže, pretože tá situácia už bola veľmi patová, sudcovia už robili nadoraz,“ vysvetlila Macejková s tým, že desiati sudcovia rozhodli v tomto roku už 1980 vecí. „Sme rarita v rámci Európy,“ uviedla na margo takejto záťaže.

Noví sudcovia podľa slov predsedníčky Ústavného súdu začnú s výkonom funkcie hneď nasledujúci deň. Budúcu stredu (20.12.) zasadne plénum Ústavného súdu, ktoré prijme dodatok k rozvrhu práce. Ním sa vytvoria štyri nové senáty, ktoré nahradia tri doterajšie, ozrejmila Macejková.

V rámci elektronického prideľovania spisov tiež predsedníčka urobí opatrenia, aby sťažnosti a návrhy už boli prideľované nie medzi desiatich, ale medzi 13 sudcov. Súd sa napokon postará o nové posily aj materiálne. „Čiže si myslím, že od stredy začnú naplno,“ doložila predsedníčka ÚS.

Menovaním trojice nových sudcov bol ukončený takmer tri roky trvajúci spor hlavy štátu s Národnou radou SR, kde mal Kiska vážne výhrady k odbornosti kandidátov zvolených v parlamente. O sťažnostiach nevymenovaných kandidátov opakovane rozhodoval Ústavný súd SR, stanovisko poskytla aj medzinárodná Benátska komisia.

Prvý senát Ústavného súdu rozhodol 6. decembra o sťažnostiach kandidátov tak, že hlave štátu prikázal vymenovať troch ústavných sudcov z celkom siedmich zvolených kandidátov. Prezident toto rozhodnutie v utorok (12.12.) ostro kritizoval, oznámil však, že vymenuje Laššákovú, Mamojku a Duriša. Na to reagoval súčasný predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS) upozornením, že Laššáková a Mamojka nemôžu byť naraz vymenovaní, pretože boli dvoma kandidátmi zvolenými v roku 2015 na jedno uvoľnené sudcovské miesto.