Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

VIDEO: Novým šéfom SIS je Anton Šafárik, vymenoval ho prezident SR

Na snímke nový riaditeľ Slovenskej informačnej služby (SIS) Anton Šafárik. Foto: TASR Pavel Neubauer

Na tomto poste vystriedal Jána Valka, ktorý na čele tajnej služby stál od mája 2012.


Bratislava 6. júla (TASR) - Novým šéfom Slovenskej informačnej služby (SIS) je Anton Šafárik. Na návrh vlády ho dnes do funkcie vymenoval prezident SR Andrej Kiska. Na tomto poste vystrieda Jána Valka, ktorý na čele tajnej služby stál od mája 2012.

Šafárik po svojom menovaní nechcel prezradiť, kto mu dal ponuku šéfovať tajným službám. V kuloároch sa hovorí o SNS, strana to však oficiálne nepotvrdila. Šafárik hovorí, že ponuku dostal z viacerých strán. Kto mu ju dal prvý, si "nepamätá". Potvrdil, že sa dlhšie z "bežného života" pozná s lídrom národniarov a šéfom parlamentu Andrejom Dankom.




Nový šéf SIS poukázal, že obsadzovanie tohto postu vždy súviselo s určitou politickou dohodou. "Nie je to len výsada Slovenska," skonštatoval s tým, že si myslí, že je to normálne a bežné. Prečo bol vybraný práve on, nevie, je však na to hrdý a verí, že nesklame dôveru.

Medzi priority nového riaditeľa SIS bude patriť okrem iného podľa jeho slov boj proti terorizmu. Pozornosť chce venovať aj extrémizmu a neduhom Slovenska ako korupcia, organizovaný zločin a ekonomické trestné činy, ktoré majú byť čoraz sofistikovanejšie. O spise Gorila sa baviť nechcel, na prípad sa však plánuje pozrieť. Či budú v tajných službách personálne zmeny, konkretizovať zatiaľ nevedel.

Šafárik doteraz v priamom styku s tajnými službami nebol. Podľa jeho slov bol v styku s organizáciami s podobnou náplňou. Ubezpečuje, že na funkciu je pripravený. Valko považuje Šafárika za dôstojného nástupcu. "Má ísť o pána so životnými skúsenosťami". Verí, že úrad bude zastávať dobre. Pre odchod sa mal rozhodnúť dobrovoľne a sám. "Pre mňa to bol kontrakt na dobu určitú," poznamenal.

Slovenská republika mala doteraz sedem riaditeľov SIS. Dvakrát jej šéfoval Vladimír Mitro. Po ňom nasledovali Ivan Lexa, Jozef Magala, Karol Mitrík, Ladislav Pittner, Rudolf Žiak a posledný Ján Valko.