Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

PREZIDENT: Za slovami Boh či národ často skrývajú výhonky zla

Prezident SR Andrej Kiska. Foto: TASR/MTI

Napríklad fašizmus, neonacizmus, pohŕdanie ľuďmi iného vierovyznania, inej rasy či národnosti. V novoročnom príhovore k predstaviteľom cirkví to dnes uviedol prezident SR Andrej Kiska.

Bratislava 12. januára (TASR) – Za slovami ako Boh, národ či za kresťanské hodnoty a údajnú ochranu koreňov a hodnôt našej civilizácie sa často schovávajú výhonky nebezpečného zla. Napríklad fašizmus, neonacizmus, pohŕdanie ľuďmi iného vierovyznania, inej rasy či národnosti. Vo svojom novoročnom príhovore k predstaviteľom cirkví a náboženských spoločností to dnes uviedol prezident SR Andrej Kiska.



Tak ako by mali vrcholní predstavitelia našej krajiny dbať na slušnosť, mali by sa tiež postaviť proti otvoreným a skrytým prejavom politického extrému a byť osobným príkladom pre spoločnosť. Tak vás predpokladám rovnako znepokojuje, ako sa za Boha, za národ, za kresťanské hodnoty a údajnú ochranu koreňov a hodnôt našej civilizácie schovávajú výhonky nebezpečného zla,“ uviedol v príhovore prezident. Ako dodal, ide napríklad o fašizmus, neonacizmus, pohŕdanie ľuďmi iného vierovyznania, inej rasy, národnosti alebo iného názoru.

Podľa jeho slov si všetci, či už v politike, v občianskom živote, alebo v cirkevných a náboženských spoločenstvách, musíme vybrať, kde stojíme a kde postavíme hranice. „Vyzývam na to politikov, povzbudzujem k tomu občanov a dnes o to s najväčšou naliehavosťou prosím aj vás,“ uviedol smerom k predstaviteľom cirkví a náboženských spoločností Kiska.

Hlava štátu pripomenula, že ľudia často pociťujú menej stability a bezpečia. Nie vždy sú však tieto pocity odôvodnené. „Neboli sme zasiahnutí ani terorizmom, ani žiadnou formou nepokojov. Obišli nás utečenci, nepýtajú sa k nám migranti. Ekonomicky sa Slovensku celkovo darí, aj keď sa nedarí každému rovnako, a máme veľa problémov aj oprávnenej nespokojnosti,“ povedal Kiska. Určite však podľa jeho slov žijeme v historicky najlepších časoch, čo sa týka úrovne kvality života.