Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

PREZIDENT: Automobilka Kia je potvrdením, že máme kvalitných ľudí

Na snímke vľavo prezident SR Andrej Kiska a vpravo prezident Kia Motors Slovakia Eek-Hee Lee počas prehliadky výrobného závodu Kia Motors Slovakia v Tepličke nad Váhom 30. marca 2016. Foto: TASR/Erika Ďurčová

Hlava štátu navštívila aj 5. pluk špeciálneho určenia v Žiline a stretla sa s primátorom mesta.

Žilina 30. marca (TASR) – Automobilka Kia považuje za kľúčové z hľadiska zlepšenia podmienok na podnikanie v Žilinskom kraji dobudovanie diaľnic D1 a D3, ktoré sú pre ňu vstupnou bránou do Európy. Po dnešnej návšteve prezidenta SR Andreja Kisku to povedal prezident a CEO spoločnosti Kia Motors Slovakia Eek-Hee Lee. Prezidenta SR zároveň požiadal tlmočiť požiadavku na dobudovanie diaľnic členom vlády, aby ju zahrnuli aj do programového vyhlásenia.

Na snímke montážna hala výrobného závodu Kia Motors Slovakia počas návštevy prezidenta SR Andreja Kisku v Tepličke nad Váhom 30. marca 2016.
Foto: TASR/Erika Ďurčová


Podľa prezidenta SR dosahuje výrobný závod v Tepličke nad Váhom v porovnaní s inými závodmi po celom svete najvyššiu úroveň kvality, čo je potvrdením známeho pravidla, že na Slovensku máme skutočne kvalitných ľudí. "A zahraniční investori vedia túto kvalitu oceniť. Dokážeme prekonať všetky závody v krajinách po celom svete a na to musíme byť hrdí. Na druhej strane ale vzniká nedostatok novej kvalifikovanej pracovnej sily. Preto som rád, že Kia sa zapája do školstva aj v programe duálneho vzdelávania. A myslí na to, ako prispieť k napredovaniu vzdelávacieho procesu," uviedol Kiska.

Na snímke montážna hala výrobného závodu Kia Motors Slovakia počas návštevy prezidenta SR Andreja Kisku v Tepličke nad Váhom 30. marca 2016.
Foto: TASR/Erika Ďurčová


Zároveň ocenil aj zapájanie sa automobilky do života v regióne. "Keď som sa dnes ráno rozprával s primátorom Žiliny, bol som veľmi rád, že Kia tu má svoje aktivity. Ako povedal primátor, nikdy sa nestane, aby nám Kia nepomohla, keď potrebujeme pomoc," podotkol prezident SR.

"Spoločnosť Kia Motors Slovakia pôsobí na Slovensku viac ako 10 rokov. Už od svojho príchodu sa usilujeme o to, aby sme boli vnímaní nielen ako automobilka, ale predovšetkým ako zodpovedná firma, ktorá si svedomito plní všetky záväzky voči štátnym inštitúciám a organizáciám, dodávateľom, obchodným partnerom či vlastným zamestnancom. Verím, že pre obyvateľov žilinského regiónu sú naše aktivity v oblasti zodpovedného podnikania prospešné. Patrí medzi ne aj zveľaďovanie regiónu, v ktorom pôsobíme," povedal Eek-Hee Lee.

Prezident SR počas návštevy automobilky otestoval najnovšiu, v poradí už štvrtú generáciu modelu Kia Sportage, ktorá sa od začiatku roka predáva na trhoch v celej Európe. "S vedením spoločnosti navštívil aj motoráreň, ktorú závod Kia prevádzkuje ako jediný spomedzi automobiliek na Slovensku. Výrobná hala je svojím vybavením a dosahovanou produktivitou na Slovensku jedinečná. Závod v nej v tomto roku plánuje spustiť výrobu nového benzínového motora s objemom 1,4 litra, ako aj 1,6-litrový dieselový agregát," doplnil hovorca automobilky Jozef Bačé.

Kia Motors Slovakia je prvý výrobný závod spoločnosti Kia Motors Corporation v Európe. Vybudovali ho v rokoch 2004 až 2006. Výrobu automobilov, ako aj motorov pre osobné autá spustili v decembri 2006. Na Slovensku v súčasnosti Kia zamestnáva približne 3800 ľudí. V novembri 2015 závod spustil sériovú výrobu štvrtej generácie športovo-úžitkového modelu Kia Sportage. Od začiatku sériovej výroby opustilo brány závodu 2,33 milióna vozidiel.

.

Pýcha ozbrojených síl

Žilinský 5. pluk špeciálneho určenia je pýchou našich ozbrojených síl a na jeho profesionálnych vojakov môžeme byť hrdí nielen doma, ale aj v zahraničí. Po návšteve 5. pluku špeciálneho určenia a ukážke zásahu proti teroristom to povedal prezident SR Andrej Kiska.

"Aj v ukážke sme mali možnosť vidieť, že sú to ľudia, ktorí sú skutočne pripravení účinne pomôcť našej krajine, keď bude v problémoch. Sú vysokooceňovaní z pohľadu Severoatlantickej aliancie, účinkovania v Afganistane. A som veľmi rád, že aj v spolupráci s ministerstvom vnútra sú pripravení zabezpečovať aj bezpečnosť našich občanov," povedal prezident SR.



Zdôraznil, že bezpečnosť a ochrana našich ľudí je základnou úlohou štátu. "Aby sme túto základnú úlohu mohli vykonávať, aby ju mohla armáda vykonávať, skutočne potrebuje mať na to dostatočný počet finančných prostriedkov aj postavené priority. Ustavične prízvukujem, že musíme na našu bezpečnosť myslieť nielen v čase, keď máme pocit nebezpečenstva, ale práve aj v časoch, kedy sa kvázi nič nedeje. A uvažovať o tom, ako by sme sa zachovali, keby tá situácia bola horšia," podotkol Kiska.

Podľa veliteľa 5. pluku špeciálneho určenia Ľubomíra Šeba zavítal do priestorov pluku prezident SR po 13 rokoch. "My sme pripravení ako útvar robiť operácie na domácej scéne aj v zahraničí v prospech krajín NATO. Nehovorili sme o problémoch a požiadavkách. Skôr sme všeobecne predstavili pluk a jeho činnosť. Ako povedal prezident, je pripravený pomôcť, ak to bude vyžadovať bezpečnosť štátu. Zatiaľ pluk dostal všetky dotácie a možnosti, či už z americkej strany, alebo zo strany ministerstva obrany," uviedol Šebo.

Pripomenul, že uznesenie vlády z decembra minulého roka hovorí o rozšírení pluku v dvoch fázach. "Tento rok o 115 ľudí, primárne bojovníkov. A v ďalšom roku o veliteľstvo a o výcvikové stredisko. To je ďalších 67 ľudí. Takže celkovo by sa mal útvar rozšíriť o 182 ľudí. Naplnenie týchto počtov nie je vec na jeden rok. Ale za pár rokov sa to určite podarí. Dôvodom sú udalosti v Európe, napríklad migračná vlna alebo teroristické útoky," dodal veliteľ 5. pluku špeciálneho určenia.
.

Stretnutie s primátorom Žiliny

Prezident SR Andrej Kiska dnes začal návštevu Žiliny stretnutím s primátorom Igorom Chomom na pôde starej radnice. Diskutovali o ekonomike mesta, dobudovaní cestnej infraštruktúry, nezamestnanosti, náraste investorov, školstve aj o Fakultnej nemocnici s poliklinikou Žilina.

"Vytvorenie a dokončenie cestnej infraštruktúry veľmi pomôže odľahčiť mesto. Pretože, asi každý, kto chodí cez Slovensko, pozná križovatku pri Tescu. Aká je tam hustota áut a všetkého. Ja som veľmi rád, že sa Žiline darí. Je tu relatívne nízka nezamestnanosť, je tu nárast investorov. A verím, že boľavým miestam, ako nemocnica, spoločne s vládou, pánom primátorom, ale aj z mojej pozície, dokážeme pomôcť," povedal Kiska.

Primátor Žiliny doplnil, že s prezidentom SR diskutovali aj o tom, akým spôsobom sa mesta pozitívne dotkne dokončenie výstavby diaľnic. "Hovorili sme o žilinskej nemocnici a dohodli sme sa, že spoločným úsilím budeme tlačiť pána ministra, vládu aj vedenie nemocnice do toho, aby naozaj nemocnica začala rásť. Hovorili sme trošku o výsledkoch volieb, zložení parlamentu, o ďalšej vízii Slovenska, kam sa uberá. Musím to zhodnotiť naozaj tak, že diskusia bola síce krátka, ale veľmi intenzívna a mám z nej naozaj príjemný pocit," uviedol Choma.

Prezident SR dopoludnia v Žiline navštívi Gymnázium bilingválne na ulici T. Ružičku, kde bude diskutovať so študentmi a Stredoeurópsky technologický inštitút CEIT. Popoludní sa zoznámi s 5. plukom špeciálneho určenia, navštívi automobilku Kia a na záver sa stretne s predstaviteľmi neziskového sektora.