Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Slovensko

Prezidenti V4 budú rokovať o sociálnej politike i rómskej otázke

Na snímke zľava prezident Poľskej republiky Andrzej Duda, prezident Maďarskej republiky János Áder, prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska a prezident Českej republiky Miloš Zeman počas uvítacieho ceremoniálu na dvojdňovom summite prezidentov krajín Vyšehradskej štvorky (V4) 11. októbra 2018 na Štrbskom Plese. Foto: TASR Oliver Ondráš

Slovensko predsedá V4 a jednou z tém budú aj aktuálne výzvy v Európe, ktorým prezidenti venujú prvé plenárne zasadnutie vo štvrtok predpoludním.

Štrbské Pleso 11. októbra (TASR) – Prezidenti krajín Vyšehradskej štvorky (V4) sa budú na dvojdňovom (11.-12.10.) samite na Štrbskom Plese venovať viacerým témam. Martin Lipták z tlačového oddelenia kancelárie prezidenta SR informoval, že hlavy štátov Českej republiky, Poľska, Maďarska a Slovenska budú diskutovať o situácii v Európe, nástupe moderných technológií a ich vplyve na našu spoločnosť, ekonomiku a osobitne na pracovné miesta.

„Hovoriť budú tiež o potrebe dobrej a správne cielenej sociálnej politike, a tiež o otázkach starnutia populácie, či o riešení problémov rómskej komunity,“ uviedol Lipták.

Slovensko predsedá V4 a jednou z tém budú aj aktuálne výzvy v Európe, ktorým prezidenti venujú prvé plenárne zasadnutie vo štvrtok predpoludním. Následne ich čaká slávnostný obed a ďalšie rokovanie na tému Zodpovedná sociálna politika – cesta k ekonomickej stabilite sociálne vylúčených – zraniteľných skupín. „V prípade priaznivého počasia čaká na prezidentov aj prelet helikoptérou ponad Vysoké Tatry. V prípade zlých poveternostných podmienok to bude návšteva skanzenu v Pribyline,“ doplnil Lipták.

Druhý deň samitu v piatok 12. októbra sa budú poľský prezident Andrzej Duda, česká hlava štátu Miloš Zeman, maďarský prezident János Áder a slovenský prezident Andrej Kiska venovať technologickému pokroku ako výzve pre zamestnanosť a životnú úroveň v krajinách V4. Výstupy rokovaní budú následne všetci štyria spoločne prezentovať na tlačovej konferencii pred novinármi. Naposledy sa prezidenti V4 stretli na spoločnom samite pred rokom v Maďarsku.

Výberová chronológia stretnutí prezidentov členských krajín V4



14.-15. februára 1991 - Prezidenti ČSFR a Poľska, Václav Havel a Lech Walesa, ako aj predseda maďarskej vlády József Antall podpísali na druhý deň počas stretnutia v meste Vyšehrad deklaráciu o úzkej spolupráci vtedy troch krajín na ceste k európskej integrácii. Vzniklo tak zoskupenie V3, ktoré sa po rozdelení ČSFR v roku 1993 rozšírilo na V4.

11.-12. januára 1994 - Za účasti amerického prezidenta Billa Clintona sa v Prahe uskutočnilo stretnutie prezidentov - Václava Havla (ČR), Michala Kováča (SR), Árpáda Göncza (Maďarsko) a Lecha Walesu (Poľsko), predsedov vlád a ministrov zahraničných vecí V4. Rokovali o záveroch vrcholnej schôdzky NATO. Stretnutie deklarovalo aj podporu USA pre proces ekonomickej transformácie, budovanie demokratických inštitúcií a vytvorenie priaznivého investičného prostredia v strednej Európe.

3. decembra 1999 - Prezidenti krajín V4 Rudolf Schuster (SR), Václav Havel (ČR), Árpád Göncz (Maďarsko) a Aleksander Kwašniewski (Poľsko) sa zišli v Gerlachove na Slovensku. Rokovali o otázkach európskej integrácie a zladení krokov pri prístupových rozhovoroch do EÚ.

19. januára 2001 - Schôdzka hláv štátov V4, na ktorej sa zúčastnili prezidenti Maďarska, Poľska, Českej republiky a Slovenska, Ferenc Mádl, Aleksander Kwašniewski, Václav Havel a Rudolf Schuster, sa konala v poľských Katoviciach. Najvyšší predstavitelia na zámku Pszczyne zhodnotili fungovanie V4 a jej perspektívy do budúcnosti.

22. augusta 2002 - Prezidenti ČR, Maďarska a Poľska, Václav Havel, Ferenc Mádl a Aleksander Kwašniewski sa zišli na zámku vo východočeských Častoloviciach na samite krajín V4. Slovenský prezident Rudolf Schuster sa pre chorobu nemohol zúčastniť. Hlavnou témou bola situácia po rozsiahlych povodniach, ktoré postihli strednú Európu.

3. novembra 2003 - Prezidenti Česka, Maďarska, Poľska a Slovenska, Václav Klaus, Ferenc Mádl, Aleksander Kwašniewski a Rudolf Schuster sa stretli v Budapešti. Zhodli sa na tom, že v spolupráci krajín V4 je potrebné naďalej pokračovať aj po zavŕšení integračného procesu do EÚ.

12. marca 2004 - Na pozvanie prezidenta Rudolfa Schustera pricestovali do Košíc na samit V4 prezidenti Poľska, ČR a Maďarska, Aleksander Kwašniewski, Václav Klaus a Ferenc Mádl. Témou rokovaní bola situácia v EÚ. Prezident Rudolf Schuster po samite vyjadril presvedčenie, že obmedzenia a prechodné obdobie týkajúce sa voľného pohybu pracovných síl do dvoch rokov Európska únia zruší.

30. septembra 2005 - Samit prezidentov členských štátov V4 Alexandra Kwašniewského (Poľsko), Václava Klausa (ČR), Ivana Gašparoviča (SR) a Lászlóa Sólyoma (Maďarsko) sa začal v horskom stredisku Wisla v poľských Beskydách. Samit bol venovaný najmä otázke ďalšieho prehĺbenia regionálnej spolupráce a situácii v EÚ po neúspešných referendách o euroústave vo Francúzsku a v Holandsku.

15.-16. septembra 2006 – O minulosti aj budúcnosti V4 rokovali na českom prezidentskom zámku v Lánoch prezidenti Česka, Slovenska, Poľska a Maďarska, Václav Klaus, Ivan Gašparovič, Lech Kaczynski a László Sólyom. Spoločný rozhovor za okrúhlym stolom sa týkal aj EÚ, napríklad termínu vstupu stredoeurópskych krajín do schengenského priestoru či otázok okolo budúceho zavedenia eura. Krajiny V4 s nevôľou prijali správy o odklade vstupu nových členov únie do Schengenu.

20.-21. septembra 2007 - V maďarskom Keszthelyi sa uskutočnilo stretnutie prezidentov V4. Prezidenti Ivan Gašparovič, Václav Klaus, Lech Kaczynski a László Sólyom zhodnotili tri roky členstva svojich krajín v EÚ. Druhou nosnou témou ich rokovania bola doprava a voľný pohyb osôb po vstupe krajín V4 do Schengenu.

12.-13. septembra 2008 - V Piešťanoch sa konalo stretnutie hláv štátov V4 Ivana Gašparoviča (SR), Václava Klausa (ČR), Lászlóa Sólyoma (MR) a Lecha Kaczynského (PR). Prezidenti prediskutovali otázky týkajúce sa európskej susedskej politiky, rozširovania EÚ, nelegálnej migrácie a cezhraničnej kriminality.

10.-12. septembra 2009 - Prezident SR Ivan Gašparovič bol hosťom samitu hláv štátov krajín V4 v poľskom meste Sopot. Predmetom rokovania prezidentov Lecha Kaczynského (PR), Václava Klausa (ČR), Lászlóa Sólyoma (MR) a Ivana Gašparoviča boli výsledky poľského predsedníctva V4 a plány ďalšej spolupráce, ako aj aktuálne otázky energetickej bezpečnosti a ekonomickej krízy. Na druhom dni samitu sa zúčastnil aj najvyšší slovinský ústavný činiteľ Danilo Türk.

5.-6. novembra 2010 - Samit hláv štátov V4 sa uskutočnil v Karlových Varoch. Český prezident Václav Klaus, prezident SR Ivan Gašparovič, novozvolený maďarský prezident Pál Schmitt a taktiež novozvolený najvyšší predstaviteľ Poľska Bronislaw Komorowski sa zhodli na tom, že zoskupenie V4 má aj po dvoch desaťročiach existencie svoj význam a budúcnosť.

7.-8. októbra 2011 – Na Korvínovej univerzite v Budapešti sa konferenciou Ekonomický potenciál a vyhliadky strednej Európy začalo stretnutie prezidentov členských štátov V4 Pála Schmitta (Maďarsko), Václava Klausa (ČR), Bronislawa Komorowského (Poľsko) a Ivana Gašparoviča (SR). Samit pokračoval na kráľovskom zámku na Vyšehrade, jeho účastníci si pripomenuli 20. výročie založenia V4. Zhodli sa, že pôvodné ciele – vstup do Severoatlantickej aliancie a Európskej únie – boli naplnené a V4 aj naďalej zostáva formou účinnej kooperácie.

5.-6. mája 2012 – Na Štrbskom Plese sa konalo rokovanie prezidentov V4, avšak bez účasti novozvoleného prezidenta Maďarskej republiky Jánosa Ádera, ktorého zastupoval maďarský veľvyslanec na Slovensku Csaba Balogh. Pozvanie okrem neho prijali prezidenti ČR Václav Klaus a poľský prezident Bronislaw Komorowski. Najvyšší predstavitelia štátov sa venovali posilneniu regionálnej identity vyšehradského priestoru prostredníctvom rozvoja spolupráce v oblasti cestovného ruchu a prezentácie regiónu.

4. júna 2014 - Prezidenti krajín V4 a Nemecka diskutovali naživo vo varšavskom Kráľovskom zámku pred televíznymi kamerami so študentmi a mladými ľuďmi narodenými v "revolučnom" roku 1989. Prezident SR Ivan Gašparovič ocenil nápad poľského prezidenta Bronislawa Komorowského pozvať na spoločné stretnutie hláv štátov aj mladých ľudí narodených v období revolučných zmien v bývalom východnom bloku.

16. júna 2014 - Prezident SR Andrej Kiska, ktorý sa 15. júna 2014 v Bratislave slávnostne ujal funkcie, v rámci svojej prvej pracovnej zahraničnej návštevy pricestoval do Budapešti. Na spomienkovú slávnosť pri príležitosti 25. výročia udalostí, ktoré viedli k demokratickým spoločenským zmenám v Maďarsku, ho spolu s najvyššími predstaviteľmi ďalších krajín V4 a Nemecka pozval prezident Maďarska János Áder. Na budapeštiansku schôdzku pricestoval aj najvyšší predstaviteľ ČR Miloš Zeman, jeho poľský kolega Bronislaw Komorowski a nemecký prezident Joachim Gauck.

9. októbra 2014 - Prezident SR Andrej Kiska sa zúčastnil na pozvanie svojho nemeckého kolegu Joachima Gaucka na spomienkových oslavách v Lipsku pri príležitosti 25. výročia pádu komunizmu. Spoločné stretnutie prezidentov krajín V4 a Nemecka sa konalo v rámci plánovanej série podujatí.

16.-17. novembra 2014 - Krajiny V4 spoločne ponúkli Ukrajine pomoc pri reformách, ktoré ju čakajú. Vyhlásil to slovenský prezident Andrej Kiska po stretnutí prezidentov krajín V4 s prezidentom Ukrajiny Petrom Porošenkom v Bratislave. V Historickej budove Slovenského národného divadla sa prezidenti zúčastnili na spomienkovej slávnosti pri príležitosti 25. výročia Nežnej revolúcie.

11.-12. decembra 2014 - Na dvojdňový samit hláv štátov V4 v Prahe prezident ČR Miloš Zeman po prvý raz pozval aj prezidentov Rakúska a Slovinska. Český prezident okrem toho na samite propagoval projekt dostavby kanála Dunaj-Odra-Labe. Túto myšlienku podporuje jeho poľský partner Bronislaw Komorowski.

8.-9. októbra 2015 – Z pohľadu signálov doma v súvislosti s migráciou je úlohou prezidentov situáciu upokojovať, pretože ľudia majú strach. Vyhlásil to počas samitu prezidentov V4 prezident SR Andrej Kiska v maďarskom Balatonfürede. Na rokovaní sa zúčastnila aj prezidentka Chorvátska Kolinda Grabarová-Kitarovičová, Maďarska - János Áder, Česka - Miloš Zeman a Poľska - Andrzej Duda. Prezidenti sa zhodli na tom, že treba posilniť ochranu hraníc EÚ.

14.-15 októbra 2016 – Prezidenti krajín V4 si na začiatku samitu uctili minútou ticha zosnulého slovenského exprezidenta Michala Kováča. Prezidentský samit, ktorý organizuje Poľsko ako predsedajúca krajina, sa konal na zámku Lańcut a v meste Rzeszów v Poľsku. Prezidenti sa stretli, aby zvýšili význam V4 a aby zosumarizovali úspechy k jej 25. výročiu.

13.-14. októbra 2017 - Hospodárstvo, konkurencieschopnosť, situácia v krajinách na západe Balkánskeho polostrova a ich perspektíva európskej integrácie boli hlavnými témami dvojdňového samitu prezidentov krajín V4, na ktorý do juhomaďarského mesta Szekszárd pricestoval prezident SR Andrej Kiska, český prezident Miloš Zeman, maďarský prezident János Áder a prezident Poľska Andrzej Duda. Témou stretnutia bol aj boj proti extrémizmu.