Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Slovensko

Prezidentka: Európske spoločenstvo predstavuje ochranu a perspektívu

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová Foto: TASR - Jakub Kotian

Podotkla, že rozmanitosť a pestrosť je dnes devízou Európy.

Bratislava 9. mája (TASR) - Príslušnosť k európskemu spoločenstvu predstavuje ochranu a perspektívu pre Slovensko i pre každého jeho obyvateľa. Uviedla to prezidentka SR Zuzana Čaputová na sociálnej sieti.

"Projekt európskej integrácie vznikol ako mierová iniciatíva so zámerom, aby náš kontinent nebol odsúdený na vzájomné konflikty a spory," ozrejmila Čaputová. Zároveň, aby sa Európa stala územím pokojného spolužitia, ekonomicky výhodnej spolupráce, voľného obchodu či voľného pohybu osôb, a predovšetkým slobody, demokracie a dodržiavania ľudských práv.

Doterajších 73 rokov podľa nej potvrdzuje, že spolupráca je pre Európu jedinou alternatívou. Podotkla, že rozmanitosť a pestrosť je dnes devízou Európy. "Spoločný hodnotový základ a dôraz na ľudské slobody a práva je zdrojom jej sily a energie. Robí ju odolnou voči nacionalizmu a násilným ideológiám," doplnila prezidentka.

Obyvatelia Európskej únie vrátane Slovenska si tradične 9. mája v rámci Dňa Európy pripomínajú zrodenie zjednotenej Európy.