Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Slovensko

Čaputová: Holokaustu predchádzali nenávistné prejavy i fyzické útoky

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová (vpravo) stojí pred Pamätníkom holokaustu počas pietneho aktu na Rybnom námestí v Bratislave v piatok 26. januára 2024. Foto: TASR - Martin Baumann

Holokaust označila za jednu z najväčších tragédií, ktorú ľudstvo zažilo.

Bratislava 26. januára (TASR) - Holokaust sa nezačal zo dňa na deň. Predchádzali mu nenávistné prejavy, fyzické útoky na jednu z menšín. Vyhlásila to prezidentka SR Zuzana Čaputová na bratislavskom Rybnom námestí pri piatkovom pietnom akte na pamiatku obetí holokaustu.

"Musíme byť citliví a vnímaví, ak sa také niečo deje v akejkoľvek spoločnosti vrátane Slovenska," uviedla hlava štátu. Holokaust označila za jednu z najväčších tragédií, ktorú ľudstvo zažilo.



Je podľa nej dôležité si ju pripomínať každý jeden rok a pamätať na to. "Pretože nikdy nevieme, ako ďaleko je od nenávistných prejavov a slov k činom," dodala.

Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu pripomína 27. januára utrpenie miliónov židovských obetí holokaustu počas druhej svetovej vojny. Zvolený dátum sa symbolicky viaže k oslobodeniu koncentračného a vyhladzovacieho tábora Auschwitz-Birkenau v roku 1945.