Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 22. máj 2024Meniny má Júlia a Juliána
< sekcia Slovensko

Odobrili novelu, ktorá má motivovať odborníkov zo športu vyučovať

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Novelizácia upravuje zaraďovanie pedagogických zamestnancov do jednotlivých kariérových stupňov tak, aby sa zohľadňovala okrem doterajších predpokladov aj ich prax z oblasti športu.

Bratislava 7. apríla (TASR) - Zaraďovanie pedagogických a odborných zamestnancov do kariérových stupňov a vykonávanie atestácií pre odborníkov z oblasti športu sa upraví. Vyplýva to z novely zákona o pedagogických a odborných zamestnancoch, ktorú vo štvrtok podpísala prezidentka Zuzana Čaputová. TASR o tom informoval jej hovorca Martin Strižinec. Nová legislatíva má motivovať odborníkov zo športovej praxe k zapojeniu sa do vyučovacieho procesu.

"Cieľom návrhu zákona je najmä jeho zosúladenie s aktuálnymi potrebami aplikačnej praxe, a to najmä v oblastiach, ktoré sa najviac dotýkajú výkonu pracovnej činnosti v kontexte poskytovania výchovy a vzdelávania deťom a žiakom v oblasti pohybu a zdravia," píše sa v dôvodovej správe k schválenej legislatíve. Autori tvrdia, že novela reflektuje aj ciele z programového vyhlásenia vlády, ktorými sú skvalitňovať výchovu a vzdelávanie.

Novelizácia upravuje zaraďovanie pedagogických zamestnancov do jednotlivých kariérových stupňov tak, aby sa zohľadňovala okrem doterajších predpokladov aj ich prax z oblasti športu. Napríklad trojročné alebo päťročné pôsobenie v najvyššej celoštátnej súťaži SR, obdobnej súťaži v zahraničí alebo v športovej reprezentácii Slovenska.

Účinnosť by mala novela nadobudnúť od 1. septembra.