Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Slovensko

Čaputová odobrila zmenu financovania neštátnych zariadení poradenstva

Na archívnej snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová. Foto: TASR Jaroslav Novák

Neštátne zariadenia poradenstva a prevencie sa budú financovať zo štátneho rozpočtu na základe počtu detí, ktorým bola poskytnutá odborná činnosť.

Bratislava 21. decembra (TASR) - Prezidentka SR Zuzana Čaputová odobrila zmenu financovania cirkevných a súkromných zariadení poradenstva a prevencie. Financovať sa budú zo štátneho rozpočtu. Hlava štátu vo štvrtok podpísala novelu zákona o financovaní základných škôl, stredných škôl a školských zariadení.

Neštátne zariadenia poradenstva a prevencie sa budú financovať zo štátneho rozpočtu na základe počtu detí, ktorým bola poskytnutá odborná činnosť. Zároveň na základe počtu jednotlivých výkonov odbornej činnosti uskutočnených zariadením poradenstva a prevencie za uplynulý školský rok.

Cieľom zmeny je zabezpečiť rovnaký model financovania pre všetky poradenské zariadenia bez ohľadu na ich zriaďovateľa. Cirkevné a súkromné zariadenia poradenstva a prevencie doposiaľ získavali finančné prostriedky na mzdy a prevádzku od obcí alebo samosprávnych krajov z výnosu dane z príjmov fyzických osôb podľa počtu detí, ktorým boli poskytnuté služby v predchádzajúcom roku.