Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Slovensko

Prezidentka odovzdala poverovacie listiny novým štyrom veľvyslancom SR

Na snímke zľava nový veľvyslanec SR v Gruzínsku Matúš Bušovský a prezidentka SR Zuzana Čaputová pózujú počas slávnostného vymenovania v Prezidentskom paláci 9. augusta 2023 v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian

Tomáš Ferko bude veľvyslancom pre krajiny Indonézia, Singapur, Filipíny, Východný Timor, Malajzia, Brunej a Papua-Nová Guinea.

Bratislava 9. augusta (TASR) - Prezidentka Zuzana Čaputová odovzdala v stredu v Prezidentskom paláci poverovacie listiny štyrom novým veľvyslancom SR. V Dánsku bude pôsobiť Igor Slobodník, vo Fínsku a Estónsku bude veľvyslancom Dušan Krištofík, v Gruzínsku Matúš Bušovský a Tomáš Ferko bude veľvyslancom pre krajiny Indonézia, Singapur, Filipíny, Východný Timor, Malajzia, Brunej a Papua-Nová Guinea.

Čaputová očakáva, že sa veľvyslancovi v Dánsku podarí prehĺbiť vzájomnú spoluprácu v oblastiach zelenej tranzície, sociálneho zabezpečenia či fungovania verejnej správy. Zároveň pripomenula, že bilaterálne kontakty s Fínskom budú vďaka vstupu Fínska do Severoatlantickej aliancie ešte intenzívnejšie. "To otvára ďalšie možnosti spolupráce vrátane oblasti obrany. Fínsko tiež exceluje v oblasti vzdelávania, inovácií a digitálnych služieb podobne ako Estónsko, teda ďalšia krajina, ktorú budete pokrývať. Dúfam, že vaše pôsobenie v oboch štátoch pomôže v zdieľaní tejto expertízy u nás doma," povedala prezidentka v príhovore Krištofíkovi.
Na snímke nový veľvyslanec SR vo Fínskej republike a Estónskej republike Dušan Krištofík pózuje počas slávnostného vymenovania v Prezidentskom paláci v Bratislave v stredu 9. augusta 2023.
Foto: TASR - Jakub Kotian

Slovensko podľa Čaputovej podporuje euroatlantické ambície Gruzínska a presadzuje dodržiavanie medzinárodného práva a rešpektovanie územnej celistvosti krajiny. Verí, že pôsobenie nášho veľvyslanca pomôže povzbudiť reformné procesy v tejto krajine. "Podobne ako u nás, aj v Gruzínsku môže občianska spoločnosť prispieť k zmierneniu polarizácie a napätia. Preto vás chcem povzbudiť, aby ste počas vášho vyslania komunikovali s čo najširšou paletou aktérov vrátane občianskej spoločnosti," odkázala Bušovskému. Ferkovi pripomenula, že jeho misia v Indonézii sa začína v období, keď sa geopolitický a ekonomický význam regiónu juhovýchodnej Ázie stáva zásadným pre ďalší globálny vývoj. Naše vzťahy s krajinami tohto regiónu predstavujú podľa nej veľký, no doposiaľ nevyužitý potenciál.