Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Slovensko

Prezidentka otvorila ďalší ročník Klimatickej akadémie

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová (uprostred) pózuje počas slávnostného otvorenia ďalšieho ročníka Klimatickej akadémie v Prezidentskom paláci v Bratislave v pondelok 19. februára 2024. Foto: TASR Jaroslav Novák

Pestrý program, ktorý vás v nasledujúcich dňoch očakáva, vám prinesie množstvo nových informácií aj skúseností a tiež nepochybne nové kontakty a priateľstvá, poznamenala hlava štátu.

Bratislava 19. februára (TASR) - Prezidentka SR Zuzana Čaputová v pondelok slávnostne otvorila ďalší ročník Klimatickej akadémie. Verí, že mladých ľudí obohatí, aby oni potom mohli obohatiť svet či spoločnosť zodpovedným a odborným prístupom ku klimatickej zmene.

"Pestrý program, ktorý vás v nasledujúcich dňoch očakáva, vám prinesie množstvo nových informácií aj skúseností a tiež nepochybne nové kontakty a priateľstvá," poznamenala hlava štátu. Teší ju, že účastníci reprezentujú rôzne študijné odbory a disciplíny, pričom mnohí študujú v zahraničí. To, čo ich všetkých spája, je podľa jej slov záujem o klimatickú zmenu.

Ako skonštatovala, odborníci začali biť na poplach, že sa priebeh klimatickej zmeny začína vymykať z očakávaných scenárov. "Rekordná teplota svetových oceánov aj rekordné priemerné teploty vzduchu v jednotlivých mesiacoch roka 2023 naznačujú, že kritickú hranicu oteplenia o 1,5 stupňa Celzia dosahujeme oveľa skôr, než sa predpokladalo," dodala Čaputová.