Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Slovensko

Prezidentka: Pamätajme, aké nebezpečné môžu byť nenávistné myšlienky

Prezidentka SR Zuzana Čaputová (vpravo) si vo štvrtok 7. septembra 2023 počas pietneho aktu v Múzeu holokaustu v Seredi pripomenula Deň obetí holokaustu a rasového násilia. Foto: TASR - Henrich Mišovič

V sobotu uplynulo 82 rokov od schválenia Židovského kódexu, ktorý vznikol podľa nemeckého nacistického vzoru a patril medzi najtvrdšie protižidovské opatrenia vo vtedajšej Európe.

Bratislava 9. septembra (TASR) - Pamätajme na to, aké nebezpečné môžu byť nenávistné myšlienky, a že môžu viesť až k nenávistným skutkom, na ktoré nikdy nebude ospravedlnenie. Prezidentka SR Zuzana Čaputová to uviedla na sociálnej sieti pri príležitosti sobotného Pamätného dňa obetí holokaustu a rasového násilia.

"Počas pietnej spomienky v Seredi sa mi pri počúvaní príhovorov preživších objavoval smutný obraz. Všetkému tomu vraždeniu a násiliu predchádzala najskôr nenávistná myšlienka, neskôr nenávistné slová, ktoré potom viedli k nenávistným skutkom a k obetiam," skonštatovala Čaputová.

Ako poznamenala, aj v dnešnej ťažkej dobe je opäť cítiť napätie a vo verejnom priestore sa znova objavujú slová plné nenávisti, ktorým predchádzajú nenávistné myšlienky.

Hlava štátu vyzvala ľudí, aby v rámci občianskeho spolunažívania, vo verejných vyjadreniach a pri výchove svojich detí urobili všetko pre to, aby sa nikdy nezopakovali hrôzy, ktoré pamätný deň pripomína.

V sobotu uplynulo 82 rokov od schválenia Židovského kódexu, ktorý vznikol podľa nemeckého nacistického vzoru a patril medzi najtvrdšie protižidovské opatrenia vo vtedajšej Európe, aj preto sa 9. september stal pamätným Dňom obetí holokaustu a rasového násilia.