Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

Prezidentka poverila piatich nových veľvyslancov Slovenska

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová počas slávnostného vymenovania nových slovenských veľvyslancov v zahraničí v Prezidentskom paláci v Bratislave v utorok 16. januára 2024. Foto: TASR Jakub Kotian

Prezidentka poverila Ivana Surkoša za veľvyslanca Japonska a ďalších 15 krajín.

Bratislava 16. januára (TASR) - Prezidentka Zuzana Čaputová poverila piatich nových veľvyslancov Slovenska, a to v Brazílii, Japonsku, Holandskom kráľovstve, Srbsku a Kórejskej republike. Poverovacie listiny im odovzdala v utorok v Prezidentskom paláci.

Katarína Tomková bude pôsobiť ako veľvyslankyňa v Brazílii a ďalších piatich krajinách. Brazília je podľa prezidentky najvýznamnejším partnerom Slovenska v Južnej Amerike. "Priestor na prehĺbenie spolupráce je veľký nielen v oblasti vzájomného obchodu, ale aj boji proti klimatickej kríze," podotkla Čaputová s tým, že s Brazíliou je potrebné viesť dialóg aj o ďalších výzvach vrátane bezpečnostných.

Juraj Podhorský sa stal veľvyslancom pre Holandsko, Belgicko a Luxembursko. Holandsko je jedným z významných investorov, so Slovenskom ho spája aj rastúca študentská slovenská komunita, poukázala prezidentka. "Osobitnou kapitolou je spolupráca v obrane médií, keďže obe krajiny majú smutnú skúsenosť s útokmi na médiá či vražde novinárov," povedala Čaputová.

Na snímke zľava nový veľvyslanec SR v Holandsku Juraj Podhorský a prezidentka SR Zuzana Čaputová pózujú počas slávnostného vymenovania nových slovenských veľvyslancov v zahraničí v Prezidentskom paláci v Bratislave v utorok 16. januára 2023.
Foto: TASR Jakub Kotian


Prezidentka poverila Ivana Surkoša za veľvyslanca Japonska a ďalších 15 krajín. "Verím, že vaše pôsobenie prispeje k nadviazaniu ešte intenzívnejšej spolupráce s japonskými partnermi vrátane energetiky alebo nových technológií," podotkla. Veľvyslancovi odkázala, aby sa snažil využiť popredné miesto Japonska v objeme výdavkov na vedu a výskum zintenzívnením slovenského dialógu v tejto oblasti. Partnerstvo SR a Japonska vychádzajúce zo spoločných hodnôt je podľa hlavy štátu v čase rastúceho geopolitického nepokoja v Ázii kľúčové.

Veľvyslancom Kórejskej republiky sa stal Marek Repovský. Čaputová označila Južnú Kóreu za jedného z kľúčových ekonomických partnerov a investorov. "V regióne východnej Ázie je Južná Kórea podobne ako Japonsko pre nás hodnotovo blízkym partnerom," poznamenala.

V Srbsku bude ako veľvyslanec pôsobiť Michal Pavúk. Do Srbska podľa prezidentky odchádza s veľkou znalosťou regiónu a prácou v európskych inštitúciách. "Verím, že aj takto dokážeme pomôcť Srbsku povzbudiť reformné úsilie a rozptýliť pochybnosti o jeho integračných snahách," povedala Čaputová v súvislosti s rozšírením Európskej únie o Srbsko.