Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 22. máj 2024Meniny má Júlia a Juliána
< sekcia Slovensko

Prezidentka: Predkladatelia nevedia o dosahoch Trestného zákona

Na snímke zľava prezidentka SR Zuzana Čaputová, ústavný právnik Ladislav Orosz, exministerka spravodlivosti SR Lucia Žitňanská, sudca Špecializovaného trestného súdu Rastislav Stieranka, predseda Rady prokurátorov Stanislav Jakubčík, špeciálna prokurátorka Lucia Bizoňová a prokurátor Generálnej prokuratúry SR Peter Sepeši počas stretnutia so zástupcami justície, právnymi expertami a právnickými autoritami v súvislosti s predloženými zmenami v oblasti trestného práva v Prezidentskom paláci 17. januára 2024 v Bratislave. Foto: TASR Jakub Kotian

Mnohé argumenty, ktoré zazneli na stredajšom stretnutí, zhrnie prezidentka vo štvrtok vo svojom vystúpení v parlamente.

Bratislava 17. januára (TASR) - Prezidentka Zuzana Čaputová je presvedčená, že predkladatelia novely Trestného zákona nevedia o dôsledkoch, ktoré zmeny môžu priniesť. Ak by sa stretli s ľuďmi z praxe ešte pred predložením novely, tak by takýto návrh v súčasnosti v parlamente nebol. Uviedla to po stredajšom stretnutí s právnymi expertmi a právnickými autoritami.

"Bolo to zaujímavé a silné počúvanie, takáto odborná debata mala byť nielenže súčasťou riadneho legislatívneho procesu, ale dokonca mala predchádzať pri zámere prijať takto zásadné zmeny," povedala hlava štátu. Pripomenula, že s ministrom spravodlivosti sa stretla koncom minulého roka a nevie, s akými odborníkmi sa o návrhu rozprával. "Pokiaľ viem, ani odborné kapacity ministerstva spravodlivosti sa nepodieľali na tvorbe tejto novely," podotkla Čaputová.

Mnohé argumenty, ktoré zazneli na stredajšom stretnutí, zhrnie prezidentka vo štvrtok (18. 1.) vo svojom vystúpení v parlamente. "Zaznievali rôzne aspekty praktických dosahov noviel na konkrétnych prípadoch. To sú tie nuansy skryté v konkrétnych prípadoch a odborníci z praxe dokonca na mnohé z nich prichádzajú až postupne," povedala. Čaputová dodala, že dlho bola predmetom debaty otázka premlčacej doby.