Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Prezidentka sa obrátila s požiadavkami na ministra zdravotníctva

Na archívnej snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová. Foto: TASR - Martin Baumann

Musíme vedieť, s akými nebezpečnými mutáciami vírusu sme aktuálne konfrontovaní a aký výrazný je ich výskyt, tvrdí Zuzana Čaputová.

Bratislava 23. februára (TASR) - Prezidentka SR Zuzana Čaputová sa vzhľadom na vážnu epidemickú situáciu v utorok obrátila listom na ministra zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽANO). Požaduje od neho zabezpečenie sekvenovania vzoriek a riešenie ohodnotenia zdravotníckeho personálu. TASR o tom informoval hovorca hlavy štátu Martin Strižinec.

Prezidentka v liste žiada, aby ministerstvo na základe odporúčaní vedcov, ktoré formulovali na minulotýždňovom stretnutí v Prezidentskom paláci, zabezpečilo analýzu pozitívnych vzoriek na výskyt nových mutácií koronavírusu (tzv. sekvenovanie). "Nutne potrebujeme vedieť, ako na tom sme. Musíme vedieť, s akými nebezpečnými mutáciami vírusu sme aktuálne konfrontovaní a aký výrazný je ich výskyt," napísala s tým, že informácie o výskyte nových mutácií vírusu považuje za kľúčové pre ďalšie rozhodovanie o pandemických opatreniach do budúcna.

Hlava štátu zároveň uviedla, že je dôležité stabilizovať zdravotnícky personál, finančne ho motivovať a zabrániť tak odlivu zdravotníkov do zahraničia po skončení pandémie. "Veľmi si vážim, že zdravotníci aj napriek ťažkým podmienkam a absolútnemu preťaženiu vykonávajú svoje povolanie s veľkou obetavosťou. Uvedomujem si však, že sú už vyčerpaní a mnohí z nich aj demotivovaní či frustrovaní," uviedla.

Strižinec dodal, že o aktuálnej epidemickej situácii bude prezidentka diskutovať aj na utorkovom stretnutí s premiérom Igorom Matovičom (OĽANO) a predsedom Národnej Rady (NR) SR Borisom Kollárom (Sme Rodina).