Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Slovensko

Z. Čaputová a Ľ. Ódor reagujú na zemetrasenie na východe Slovenska

Na snímke škody na aute po zemetrasení v obci Baškovce v okrese Humenné 10. októbra 2023. Foto: TASR Roman Hanc

Zemetrasenie malo mať silu 4,9 lokálneho magnitúda. Bolo v hĺbke 17,8 kilometra. Epicentrum sa malo nachádzať v katastri obce Ďapalovce v okrese Vranov nad Topľou.

Bratislava 10. októbra (TASR) - Prezidentka Zuzana Čaputová sa poďakovala pohotovostným zložkám a tímom, ktoré od pondelka (9. 10.) večera monitorovali situáciu a možné problémy a riziká v súvislosti so zemetrasením, ktoré zasiahlo východné Slovensko.

"Pre časť ľudí môže byť aj náprava menej závažných škôd na domoch a bytoch komplikovanejšia a náročnejšia a veľmi ma mrzí, že sa ocitli v tejto situácii. Ďakujem pohotovostným zložkám a tímom, ktoré od včera večera monitorovali situáciu a možné problémy a riziká," napísala hlava štátu na sociálnej sieti.

Zemetrasenie malo mať silu 4,9 lokálneho magnitúda. Bolo v hĺbke 17,8 kilometra. Epicentrum sa malo nachádzať v katastri obce Ďapalovce v okrese Vranov nad Topľou. Otrasy bolo cítiť na viacerých miestach v Prešovskom a Košickom kraji. Niektorí evidujú popukané steny, popadanú omietku, porozbíjané obrazy, zrkadlá zo stien či vázy. Mimoriadne situácie z dôvodu poškodenia domov počas zemetrasenia vyhlásili v obciach Holčíkovce a Ďapalovce v okrese Vranov nad Topľou a Kolbovce v okrese Stropkov. Zranenia nie sú nahlásené.



Premiér: Robíme všetko pre čo najskoršie zdokumentovanie škôd po zemetrasení


Vláda robí všetko pre to, aby čo najskôr zdokumentovala škody po zemetrasení na východe Slovenska a navrhla možné riešenia. Uviedol to premiér Ľudovít Ódor s tým, že na Slovensku sú pre krízové situácie pravidlá, ktoré sa nedajú obísť.

"Sme si vedomí, že pre každého je poškodenie majetku niečím, čo komplikuje náš život a každodennú existenciu, či sú menšieho alebo väčšieho rozsahu. Urobíme všetko, čo bude v našich silách a možnostiach, aby sme následky zemetrasenia zmiernili, aby sa život dostal späť do normálu," skonštatoval Ódor.

Na snímke škody po zemetrasení v obci Baškovce v okrese Humenné v utorok 10. októbra 2023.
Foto: TASR Roman Hanc


Poukázal, že prostredníctvom odborov krízového riadenia okresných úradov prebieha proces posudzovania, respektíve overovanie oprávnených výdavkov spojených so zemetrasením. Sekcia krízového riadenia následne spracúva všetky takéto návrhy do materiálu, ktorý je predkladaný na rokovanie vlády.

Premiér sa poďakoval všetkým zložkám, ktoré pomáhajú alebo sa inak podieľajú na dokumentovaní a náprave škôd. Zároveň je rád, že si zemetrasenie nevyžiadalo obete či zranenia.