Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Slovensko

Prezidentka sa rozlúčila so Š. Kovácsom, ktorý odchádza do výslužby

Prezidentka SR Zuzana Čaputová (vľavo) sa rozlúčila s generálmajorom Štefanom Kovácsom (vpravo) pred jeho odchodom do výslužby, ktorý svoju kariéru zavŕšil vo funkcii zástupcu náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl (OS) SR. Bratislava, 3. mája 2022. Foto: TASR - Martin Baumann

Prezidentka upozornila tiež na mnohé náročné úlohy, za ktoré Kovács zodpovedal, napríklad operáciu Spoločná zodpovednosť alebo evakuáciu občanov SR z Afganistanu.

Bratislava 3. mája (TASR) - Prezidentka SR Zuzana Čaputová sa v utorok rozlúčila s generálmajorom Ozbrojených síl (OS) SR Štefanom Kovácsom, ktorý po 37 rokoch odchádza do výslužby. Kariéru ukončil ako zástupca náčelníka Generálneho štábu OS SR.

"Vysokými odbornými kvalitami a ľudským prístupom, o ktorých sa dozvedám od vašich kolegov, ako aj s hlbokou oddanosťou ozbrojeným silám, ste odviedli skvelú službu pre Slovensko a pre bezpečnosť našich občanov," vyhlásila Čaputová.



Odchod skúseného a pracovitého profesionála z ozbrojených síl prezidentku podľa jej slov neteší. Verí však, že jeho bohatá a úspešná dráha profesionálneho vojaka bude inšpirovať ďalších.

Ako pripomenula v príhovore, Kovács pôsobil v riadiacich i odborných funkciách doma aj v zahraničí. "Velili ste naším kontingentom vo svete, reprezentovali ste Slovensko v najvyššom spojeneckom veliteľstve NATO aj ako vojenský pridelenec v Prahe," uviedla prezidentka. Vyzdvihla, že Kovács sa zo zahraničia vždy vrátil domov, aby svoje skúsenosti mohol odovzdať mladším kolegom na Generálnom štábe OS SR.
Prezidentka SR Zuzana Čaputová (vpravo v pozadí) sa rozlúčila s generálmajorom Štefanom Kovácsom (v popredí) pred jeho odchodom do výslužby, ktorý svoju kariéru zavŕšil vo funkcii zástupcu náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl (OS) SR. Bratislava, 3. mája 2022.
Foto: TASR - Martin Baumann

Prezidentka upozornila tiež na mnohé náročné úlohy, za ktoré Kovács zodpovedal, napríklad operáciu Spoločná zodpovednosť alebo evakuáciu občanov SR z Afganistanu. "Vynikajúce výsledky Vás predurčili až do pozície zástupcu náčelníka generálneho štábu. Množstvo skúseností spolu s kariérnym vzdelaním z Vás sformovali výborného dôstojníka," zhodnotila prezidentka.

Kovácsa nahradil na pozícii zástupcu náčelníka Generálneho štábu OS SR Peter Babiar.