Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Prezidentka si vyžiada zmenu štatútu SIS a podľa toho bude reagovať

Na archívnej snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová. Foto: TASR – Jaroslav Novák

Ak by malo dôjsť k zmene právnej úpravy tak, že by prezident nemenoval riaditeľa SIS, podľa Čaputovej by to mohlo byť v rozpore s Ústavou SR.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 23. februára (TASR) - Prezidentka SR Zuzana Čaputová si vyžiada zmenu štatútu Slovenskej informačnej služby (SIS), ktorej sa vo štvrtok (22. 2.) venovala vláda. Podľa toho bude následne reagovať. Nepovedala zatiaľ, či si predvolá aj námestníka SIS povereného jej riadením. Vyplýva to z jej vyjadrenia pre médiá.

"O zmene štatútu som sa dozvedela vo štvrtok z medializovaných informácií, štatút si, samozrejme, vyžiadam. Zatiaľ neviem žiadne podrobnosti o tom, aké zmeny vláda v tomto smere plánuje," povedala hlava štátu. Nechcela reagovať na hypotézy o možnej zmene vedenia SIS bez zapojenia prezidenta krajiny cez zmenu poverenia námestníka.

Ak by malo dôjsť k zmene právnej úpravy tak, že by prezident nemenoval riaditeľa SIS, podľa Čaputovej by to mohlo byť v rozpore s Ústavou SR. Podčiarkla, že priamo ústava zveruje hlave štátu kompetenciu menovať riaditeľa tajnej služby. Zopakovala tiež, že vláde trvalo štyri mesiace, kým jej vôbec ponúkla kandidáta, a že aj hlava štátu potrebuje podľa judikatúry ÚS riadny čas, aby mohla nomináciu vyhodnotiť.