Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

Prezidentka: Slovensko a Dánsko majú spoločné hodnoty a záujmy

Na snímke prezidentka Zuzana Čaputová. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Kráľovnej Margaréte II. zároveň popriala veľa zdravia a zaslúžené chvíle oddychu po dlhej službe, kráľovi Frederikovi X. veľa sily pri plnení štátnických povinností.

Bratislava 14. januára (TASR) - Prezidentka Zuzana Čaputová verí, že počas panovania dánskeho kráľa Frederika X. sa ešte viac rozvinie spolupráca medzi Slovenskom a Dánskom. Obe krajiny majú spoločné hodnoty a záujmy. Uviedla to na sociálnej sieti pri príležitosti abdikácie dánskej kráľovnej Margaréty II. a odovzdaní trónu svojmu najstaršiemu synovi, korunnému princovi Frederikovi.

Margaréta II. navštívila Slovensko krátko po jeho vzniku, ako jedna z prvých hláv štátov. "Neskôr v roku 2012 v čase, keď už Slovensko bolo súčasťou Európskej únie a Severoatlantickej aliancie, našim občanom odkázala: 'spravili ste veľa, aby ste zo Slovenska vytvorili niečo, na čo môžete byť skutočne hrdí'," priblížila prezidentka.

Kráľovnej Margaréte II. zároveň popriala veľa zdravia a zaslúžené chvíle oddychu po dlhej službe, kráľovi Frederikovi X. veľa sily pri plnení štátnických povinností. S novým kráľom Frederikom X. sa Čaputová osobne stretla počas návštevy Dánska v máji 2021.

Margaréta II. panovala 52 rokov a takmer po 900 rokoch sa stala prvou panovníčkou, ktorá sa dobrovoľne vzdala trónu. Svoju abdikáciu podpísala v nedeľu v paláci Christiansborg v centre Kodane na stretnutí s dánskou vládou za prítomnosti členov kráľovskej rodiny. V miestnosti bol prítomný aj Frederik (55) a jeho 18-ročný syn Christian, ktorý sa stane korunným princom a následníkom trónu.