Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Prezidentka: Zahranično-politické smerovanie má mať nadstranícku zhodu

Na archívnej snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Dôvody polarizácie a štiepenia spoločnosti, ktoré sa týkajú aj iných krajín, podľa prezidentky spôsobila vlna kríz aj sociálne médiá.

Bratislava 19. marca (TASR) - Základné zahranično-politické smerovanie krajiny sa nemôže stať predmetom vnútropolitického a straníckeho boja. Musí ostať predmetom nadstraníckej zhody. Prezidentka SR Zuzana Čaputová to uviedla v rámci príhovoru na 22. ročníku Hodnotiacej konferencie zahraničnej a európskej politiky SR.

Nevyhnutnou potrebou dobrého fungovania zahraničnej politiky aj samotnej demokracie je podľa nej schopnosť viesť dialóg, aj keď so všetkým nesúhlasíme. Práve takýto dialóg sa podľa hlavy štátu zo slovenskej zahraničnej politiky postupne vytráca. "Nahrádza ho téza o politike na všetky štyri svetové strany, v ktorej sa však postupne oslabuje náš západný sektor. O čo ústretovejšie sú slová a gestá predstaviteľov našej vlády ruskému režimu, ktorý nás zaradil na zoznam nepriateľov, o to tvrdší slovník od nich počúvame smerom k našim spojencom," poznamenala Čaputová. Podotkla, že budúcnosť ukáže, či z tejto skúšky vyjdeme ako hrdá, skutočne zvrchovaná, suverénna krajina, alebo budeme o prestíž a partnerov prichádzať.

Podotkla, že polarizácia slovenskej spoločnosti sa čoraz viac týka zahraničnopolitickej osi. "Akoby sme ako spoločnosť pomaly strácali zhodu aj na tom, kam hodnotovo a zahraničnopoliticky patríme," skonštatovala. V tejto súvislosti poukázala na to, že stále menej ľudí vníma pozitívne členstvo v NATO či EÚ, ktoré označila za najprosperujúcejšie a najbezpečnejšie svetové kluby.

Dôvody polarizácie a štiepenia spoločnosti, ktoré sa týkajú aj iných krajín, podľa prezidentky spôsobila vlna kríz aj sociálne médiá. "Práve sociálne médiá sa u nás preukázateľne stali hlavnou platformou pre šírenie dezinformácií a propagandy, ktorému je naša krajina vystavená nepomerne viac ako nám podobné európske štáty," skonštatovala. Dodala, že dlhodobo volá po prijatí zodpovedajúcich opatrení na slovenskej, ale aj európskej úrovni.

V súvislosti s dianím na Ukrajine uviedla, že ide o boj za univerzálne hodnoty, a preto, aj keď chce každý mier, len volanie po ňom nestačí. Zdravým realizmom je podľa nej podpora Ukrajiny, aby ruskú hrozbu udržala čo najďalej od našich hraníc. Ak si má Ukrajina sadnúť k mierovým rokovaniam, musí tam podľa nej sedieť silná, čomu pomôže len medzinárodná podpora. "Spravodlivý mier a vojenská pomoc Ukrajine sa preto nijako nevylučuje," uviedla. Zdravým realizmom aj nevyhnutnou potrebou je tiež podľa nej utužovanie partnerstiev v rámci Európskej únie.